Според информацията през първото тримесечие на 2023 г. Германия официално

...
Според информацията през първото тримесечие на 2023 г. Германия официално
Коментари Харесай

Германия в рецесия: Каква е причината?

Според информацията през първото тримесечие на 2023 година Германия публично навлезе в интервал на стопански спад.

Съобщението на немската статистическа работа гласи, че ревизираният Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на 2023 година демонстрира стесняване от -0.3% след спад от 0.5% през предходното тримесечие на 2022 година

Настъпването на две поредни тримесечия с негативен напредък значи техническа криза.

Ситуацията в Германия се изостри от неотдавнашните събития, свързани с нахлуването на Русия в Украйна. Тъй като е мощно подвластна от Русия във връзка с енергийните си потребности, Германия, като най-голямата стопанска система в Европа, е изправена пред възходящи провокации.

Статистическата работа регистрира забележителен спад на разноските на семействата в Германия през първото тримесечие. Разходите за извънредно ползване означиха спад от 1.2 %, което демонстрира нежеланието на хората да харчат за неща като коли, мебели, облекла и други потребителски артикули.

Клаус Вистесен, основен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, разяснява обстановката, заявявайки, че въпреки да не се чака по-нататъшен спад на немския Брутният вътрешен продукт, не се чака доста възобновяване.

От друга страна, Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics счита, че слабостта може да се резервира, отдавайки я на въздействието на по-високите лихвени проценти върху потреблението и вложенията.

Освен това Палмас допуска, че износът може да пострада заради общата икономическа уязвимост.

Тези неотдавнашни стопански събития се случват на фона на необятно публикуваната висока инфлация и повишаващите се лихвени проценти.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвените проценти още един път по време на идното си съвещание на 15 юни.

От юли насам централната банка към този момент е нараснала лихвените проценти с 375 базисни пункта. Йоахим Нагел, шеф на Германската централна банка, прочут с ястребовата си позиция, неотдавна съобщи, че ЕЦБ ще увеличи лихвените проценти още “няколко ” пъти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР