Според Илхан Кючюк и Петър Витанов предстоящите избори са повлияли

...
Според Илхан Кючюк и Петър Витанов предстоящите избори са повлияли
Коментари Харесай

Български евродепутати призовават за единна стратегия с Гърция и Румъния за въглищата

Според Илхан Кючюк и Петър Витанов идните избори са повлияли на решението за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност

Предизборен популизъм виждат част от българските евродепутати в решението на Народното събрание да изиска предоговаряне на части от Плана за възобновяване и резистентност. Според тях напъните на страната ни в този момент би трябвало да бъдат ориентирани върху усвояването на европейските средства. Те считат, че вместо предоговаряне страната ни би трябвало да се опита дружно с Румъния и Гърция да изиска единна тактика от Брюксел за по-продължителна приложимост на лигнитните въглища по пътя към зелена стопанска система. В Страсбург сега се организира първата за годината сесия на Европейския парламент, съобщи.

Евродепутатите Илхан Кючюк и Петър Витанов считат, че идните избори са повлияли на решението на българското Народно заседание да изиска предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност.

Петър Витанов, евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите сподели: “Категорично е предизборно, тъй като политическите партии съгласно мен се пробват да извлекат политическия дял преди идните парламентарни избори. Много е елементарно - от една страна са парите за проекта, да, на фона на това, което прави българската енергетика 3 милиарда облага не наподобяват доста, само че замислете се единствено след една две години влизат в действие новите правила за търговия с излъчванията, т.е. тези квоти ще стават още по-скъпи. Замислете се, в случай че се възстановява цената на газа и в случай че се възстановява цената на електрическата енергия изобщо това, което следва тук разделянето на електрическата енергия от газ и от другите запаси, това също допуска понижаване на цената, т.е тези облаги ще изчезнат и единствено след няколко години може да се окаже, че няма да е рентабилно да имаме въглищна промишленост ”.

Андрей Ковачев съобщи, че България е закъсняла с настояването за предоговаряне. Според него страната би трябвало да употребява средствата от проекта колкото се може по-бързо.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: “Изключително сме закъснели и виновността е на “Продължаваме смяната ” и тяхното държавно управление. Планът беше признат преди няколко месеца, в този момент Народното събрание желае предоговаряне. България е закъсняла, тя би трябвало да употребява тези средства, колкото се може по-бързо. Комплексно е решението - не е толкоз елементарно и тривиално, заменяме въглища за слънце или вятър. Всяка технология има своето място. Новите технологии би трябвало да бъдат употребявани, ние би трябвало да използваме тези средства за въвеждането на нови технологии, които са по-природосъобразни и с по-малко излъчвания. Това не значи, че от през днешния ден за на следващия ден би трябвало да се затворят централите, изрично ”.

Според евродепутатите страната ни на районно равнище може да се опита дружно с Румъния и Гърция да забави прекъсването на производството на лигнитни въглища.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/ “Обнови Европа ”: “Оттук нататък е допустимо България да направи няколко неща - да се концентрира повече върху стратегическия запас, който е обвързван слигнитните въглища. Тук България би трябвало да търси сътрудници, бих споделил и Румъния, и Гърция, с цел да може това да се трансформира в миг на закъснение, не споделям, че това би трябвало да бъде финалната част от полемиката, а Европа да схване единна тактика за закъснение на лигнитните въглища. Как ще наподобява европейската стопанска система? Безспорно тя би трябвало да наподобява по един нов метод и Планът за възобновяване и резистентност дава такива благоприятни условия. Не виждам за какво България би трябвало да бъде отвън европейската полемика и отвън европейските решения по въпроса ”.

Витанов отбелязва, че не всички всички ТЕЦ-ове в България замърсяват еднообразно, само че страната ни би трябвало да направи старания за декарбонизацията. Това е единственият метод да се възползваме от европейските средства.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР