Според идеите на властта за реформа в края на 2022

...
Според идеите на властта за реформа в края на 2022
Коментари Харесай

Отвързват пациента от личния лекар, но децата остават при един педиатър

Според концепциите на властта за промяна в края на 2022 година: Първо би трябвало да се вкара електронното здравно досие на всеки. От 1.04. в системата на здравната каса влизат електронните посоки
Не един персонален доктор, а десетки експерти по обща медицина да стартират да лекуват пациентите до края на годината.

Тогава би трябвало да се вкара електронното здравно досие, а това е изискването на ръководещите, с цел да тръгне една от реформаторските им хрумвания в здравната сфера.

Целта е да се облекчи системата, изясни пред “24 часа ” ръководителят на отрасловата парламентарна комисия доцент Антон Тонев.

Преуморените лични лекари са на средна възраст над 50, - звънят им денонощно, без работно време са, претрупват ги с попълване на документи. Затова от ден на ден от самото съсловие се надигат гласове за промени в статута на персоналните лекари.

“Имаме доста сигнали от медици отвън огромните регионални центрове, които нямат време за отмора ”, стимулира се доктор Антон Тонев.

Промяната, която оферират от “Продължаваме смяната ”, няма да засегне децата и техните педиатри. Малките пациенти ще останат записани при един персонален доктор, който да ги следи. А той ще резервира досегашните си приходи.

“Не предвиждаме смяна в детската консултация и в профилактичните услуги. Въведената система може би е най-хубавата форма в това ние да вършим промоция за здраве, детска консултация и да представим на нашите пациенти благоприятни условия за профилактичи проучвания, които им разрешават да бъдат здрави по-дълго време ”, изясни Тонев.

Замяната на персоналните лекари за пълнолетните е допустима единствено когато бъде въведено електронното здравно досие. Въпреки че тематиката за електронна здравна система се разисква от години, достъпът до него евентуално ще е вероятен едвам в края на тази.

Преди това обаче от 1 април електронните направления и изследвания ще влязат в системата на здравната каса

Когато тръгне и електронното досие, в него ще са разказани прегледите при всички лекари, през които е минал пациентът, проучванията, които са му били предписани, и лабораторните резултати. В него ще е разказано и в случай че пациентът е бил на лекуване в болница. Достъп до това досие ще имат всички лекари, които ще виждат цялата здравна история на пациента.

Именно това е изискването, което слага парламентарната здравна комисия за анулацията на системата с персоналните лекари. Е-досието ще разреши на един пациент да се лекува от доста лекари, защото те ще виждат цялата информация. С него ще се спре и практиката джипитата да са непрекъснато ангажирани със своите пациенти.

“Непрекъснато пациентите се обаждат по телефона ”, разяснява общопрактикуващият доктор Радка Иванова.

Извън работно време пациентът да се насочва към кабинетите за неотложна и незабавна помощ,предвижда Тонев.

Не облекчение на работата, а в допълнение усложнение за персоналните лекари е предлагането на “Продължаваме смяната ” съгласно ръководителя на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов. Той подозира, че това е метод да върнат старите поликлиники и общопрактикуващите лекари да са още веднъж към вида “участъков доктор ”. Идеята е първо да се затворят комерсиалните сдружения, каквито са джипитата, а по-късно и лечебните заведения, предвижда Миндов.

По думите му на всички места по света работят по настоящия метод и новият вид не би привлякъл млади лекари.

“Ще ни създадат служители, които да си гледат часовника и да си потеглят незабавно откакто свърши работното време ”, предизвестява ръководителят на сдружението.

Прибягването към незабавна помощ също не е решение съгласно него, защото екипите са доста малко, а с цел да поемат пациентите, би трябвало да са най-малко три пъти повече.

Идеята на ръководещите е да трансформират и метода на възнаграждение. Не за брой записани пациенти, а за действително прегледани ще получават пари лекарите. По този метод няма да остава “студен запас ”, твърди обаче ръководителят на здравната комисия Тонев, защото лекарите преглеждат 600 пациенти на месец, а останалите 1600 записани - не.

Няма по какъв начин да се заплаща на прегледан пациент, тъй като не е остойностен прегледът, оспорва концепцията Миндов. Според изчисленията му за всички лекари се падат по 350 лева от бюджета за възнаграждение. Това ще е причина да преглеждат единствено по 15 души дневно, а не както до момента - над 25.
Реформата може да претовари  “Спешна помощ ”, и в София не доближават джипита
“Идеята за отпадане на персоналните лекари е съществена смяна, която ще засегне първичната помощ. Ако се усили процентът на пациентите, които ще се обръщат за помощ към неотложните кабинети и “Спешна помощ ”, тези звена, които и сега са претрупани, няма да устоят. Затова, преди да се пристъпи към промени, е необходим явен правилник за пациентите и лекарите. Нужна е огромна осведомителна акция. ”

Така разяснява проектите на властта доктор Васил Василев, шеф на една от най-големите общински поликлиники в София - ДКЦ 12. Направи го с ангажимента, че към момента никой не е обсъждал с общинското опазване на здравето в столицата тези хрумвания.

Д-р Василев обаче е уверен, че промените би трябвало да се вършат на стадии, а не едновременно, с цел да не настъпи безпорядък в системата, да няма комплициране и суматоха, като се съчетаят неналичието на персонални лекари и продължаващата пандемия от ковид.

В двете бази на ДКЦ 12 кабинети имат 60 персонални лекари.

“Вече 4-5-има се пенсионираха и няма кой да поеме практиката им. Последният, който пристигна при нас, е отпреди пандемията преди 2 година Недостиг има освен на персонални лекари, само че и на медицински сестри, акушерки, лаборанти и други ”, сподели доктор Василев.
Идеята е по-голямата част от прихода на джипитата да идва от действителни прегледи
Искаме да чуем мнението на обществото и гилдията, другояче всяка промяна се посреща с въпроса дали това в този момент е най-важното, казва председателят на здравната комисия на НС Антон Тонев в изявление за Константина Костова

- Доц. Тонев, предложихте отпадане на персоналните лекари и заменянето им със експерти по обща медицина. Не е ли доста внезапна такава промяна, при какви условия е допустимо това?

- Всяка същинска промяна е обикновено да стартира с отговор, че това не е най-необходимото сега. В случая има доста експерти, лекари и хора, които са добре приспособени към статуквото макар проблемите, които срещат всеки ден. За страдание, по-голямата част от експертите в общата медицина оповестяват за едни и същи проблеми - свръхнатоварване, ненормиран работен ден, носят работата си у дома, тъй като пациенти непрекъснато звънят. Имаме доста сигнали от лекари отвън огромните регионални центрове, които нямат време за почивка. Искаме да развием и надградим системата на персоналните лекари. Далеч сме от мисълта, че единствено ние може да предложим нещо качествено, по-скоро желаеме да срещнем мнението на обществото и по този начин да достигнем до един усъвършенстван и работещ вид.

- Какво тъкмо съставлява препоръчаният от вас вид?

- Заимстван е от хрумвания, заложени в други здравни системи. Идеята съставлява да сменяем персоналните лекари в статута, който имат сега, с верига - система от експерти по обща медицина, каквато е тяхната просветителна подготовка сега. Повечето персонални лекари са експерти по обща медицина. Ние желаеме да създадем тяхното работно време нормирано, т.е. да работят в избрани часове и по-късно да могат да си починат.

Всички здравноосигурени лица, които имат потребност след края на работното време, ще бъдат ориентирани към кабинетите за неотложна помощ, незабавната помощ или ще посещават незабавните отделения към многопрофилните лечебни заведения.

- Така няма ли да се натовари в допълнение незабавната помощ, която изнемогва?

- Не, първата стъпка ще е към кабинетите на неотложна помощ, които в този момент са разкрити към ДКЦ-та, където лекари поемат часовете отвън работно време. Това не постанова те да работят изключително или в допълнение с пациенти.

Промените, които предлагаме, ще бъдат ефикасни или вероятни единствено откакто въведем електронно досие. Само тогава ние ще можем да извадим един пациент от обсега на знания на лекаря и ще можем да го лекуваме качествено при всеки един представител на първичната извънболнична помощ.

- Как ще стане допустимо това?

- Самото електронно здравно досие би трябвало да включва цялата здравна информация, която е била основана месеци и години обратно. Тоест всеки един допир до здравната система би трябвало да попадне в това електронно досие. Когато пациент отиде на обзор при един експерт по обща медицина, лекарят, влизайки в досието му, за доста малко време ще види какви болести има, какви диагностични способи са правени до момента, какво лекуване му е прилагано. В рамките на този обзор експертът ще стане персоналният доктор на пациента. Не би трябвало да върви избран брой месеци при този даден доктор. Идеята е още на идващия ден да можем да потърсим по-добра и съответна здравна помощ от различен негов сътрудник. По този метод ще се сътвори естествена конкуренция за по-добри услуги, тъй че самата система за първична извънболнична помощ да се развива и да е в крайник със актуалните способи на връзка и диагностика, което ще докара до възстановяване на услугата. А това е в полза на всички български пациенти.

- Кога пациентите да чакат да имат електронно досие?

- Плановете са то да влезе в този си размер в края на тази година. На 1 април част от електронните форми на опазване на здравето навлизат в системата на здравната каса - това са електонните посоки, е-изследванията, които автоматично ще постъпват в системата на НЗОК.

В края на лятото се възнамеряват идващите бази данни да бъдат събрани. Всъщност множеството от базите данни към този момент съществуват под някаква цифрова форма. Основната работа на електронното обслужване е да сътвори метод за добра, безвредна връзка и сигурност на данните. В момента се комплектува системата, тъй че да работи бързо и надеждно.

- А препоръчаното от вас възнаграждение на експертите по обща медицина да е единствено върху брой прегледани пациенти, а не записани, няма ли да докара до неодобрение?

- Добре работещите първоначални извънболнични практики са лимитирани до 2500 пациенти, т.е. в случай че има повече искащи, би трябвало да се наеме още един доктор, който да оказва помощ. В момента при оптимално натоварване прегледаните пациенти на месец са 600. Останалите 1600 индивида остават под някаква форма на “студен запас ” и ние заплащаме за тези пациенти, без те да употребяват здравна услуга.

Предлагаме да въведем действителна обективна цена за всеки един обзор и по-голямата част от приходите на персоналните лекари да стъпва върху това какъв брой пациенти са съумели да привлекат със своята известност и реклама. Другата огромна промяна е намаляването на така наречен бумащина. Безкрайните отчетни хартиени документи изпълват огромна част от времето на лекаря.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР