Според Георги Ангелов аграрното министерство ги е подвело, а Илия

...
Според Георги Ангелов аграрното министерство ги е подвело, а Илия
Коментари Харесай

Кой излъга зърнарите, че Европа ще умре от глад? Българските фермери загубили милиарди левове

Според Георги Ангелов аграрното министерство ги е подвело, а Илия Проданов разяснява дали цената на литър олио ще стане 10 лв.

Остава мистерия за какво през предходната година, когато беше преференциално да се продава, нашите зърнопроизводители и търговци изпълниха складовете, с цел да спекулират, чакайки още по-високи цени. Кой ги излъга, че това ще се случи и че Европа ще почине от апетит? Тази неистина в този момент им коства милиарди левове. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ икономистът Георги Ангелов. 

Той предвижда още по-голям срив на международните тържища. Според него се чака цената на зърното да паднес поради дъмпинга от страна на Русия.

„ Властите в Москва възнамеряват да изнесат рекордни количества зърно. Реално се прави дъмпинг на международния пазар и това срутва цените. Ние сме експортьор на зърно, за разлика от слънчогледа, който внасяме “, разяснява Ангелов. 

„ В Министерството на земеделието има специфична работа, която би трябвало да дава агропазарна информация. Тя би трябвало да поучава фермерите за това по какъв начин ще се движат цените. Вместо това министърът им споделя: „ Аз ще забраня вноса от Украйна и ще се вдигнат цените “, добави той.

„ Ние произвеждаме 2 млн. тона слънчоглед, а използваме три милиона. Очевидно е, че това количество от 1 милион тона би трябвало да внесем. Ако не го създадем, ще затворят заводите. Тогава и българската продукция няма да има кой да купува, тъй като в случай че те не са натоварени и работят на загуба, ще преустановят активността си “, предизвести икономистът.  

„ Това го видяхме в последните месеци на възбраната. Колкото падна вноса, толкоз се снижи и потреблението, т.е. заводите вместо да бълват продукция, затварят и износът се срина. Трябва да се откри решение и тези 1 млн. тона не стигат, е нужно да ги намерим отнякъде. Ако заводите не работят и българските производители няма да има къде да си продадат продукцията “, добави той.

„ През предходната година имаше голямо покачване на цените на ресурсите, с които работихме. Една огромна част от производителите изчакаха нещата да се стабилизират. Суровините обаче не поевтиняха, а цената на зърното се срина. В момента цената на всички интернационалните пазари е ужасно ниска, а на суровините, с които работим, не престават да са скъпи “, сподели пък ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който бе и консултант на земеделския министър.

„ Това, което се договорихме с държавното управление нощес, е че ръководещите ще се въздържат от импорт от Украйна. Премиерът пое отговорност за това. Внос на четирите култури, които бяха в възбраната, като главно приказваме за слънчоглед за най-дълъг интервал “, добави той.

„ Ако бяхме терористи нямаше да бъдем посрещнати и да договарят с нас. Оказа се, че не сме терористи и разговорът беше възобновен. Ние изложихме нашите доводи – за какво протестираме. Видя се, че стачкуват същинските аграрни производители, които сега в действителност страдат “, безапелационен е Проданов. 

„ Земеделските производители са чували доста обещания, само че доста от тях са неизпълнени. За това ние нощес стояхме доста дълго време на площада. В последна сметка се взе решение тракторите да останат на Долни Богров и да подпишем сред нас и премиера съглашение “, добави той.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите акцентира, че ще се разработят лицензионни режими и количествата, които да влязат по тях. „ Земеделските производители ще участваме дружно с преработвателите, с цел да можем да определим количествата, които ние произвеждаме и те преработват “, добави той.

Много дребна част от олиото, което се създава у нас, се продава на български пазар, главната част е за експорт, сподели още Проданов. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР