Според френската традиция веднъж годишно, в третия четвъртък на ноември

...
Според френската традиция веднъж годишно, в третия четвъртък на ноември
Коментари Харесай

Новото Божоле пристига днес

Според френската традиция един път годишно, в третия четвъртък на ноември се отбелязва излизането на специфичното вино. Повече за празника – от нашия сътрудник в Париж Йорданка Костадинова.

Празникът на Новото Божоле е една традиция, която в предишното е отбелязвала прибирането на реколтата. 

В края на тридесетте години на предишния век излиза инструкция, която разрешава на френските винопроизводители да продават младото си вино, след 15 декември в годината на произвеждане. По-късно датата е изменена, и след 1985 година всеки трети четвъртък на ноември е началото на формалната продажба на младото вино Божоле. 

Гаме е сортът грозде, който е в основата на виното, а село Божьо, на север от Лион дава името на известния винарски регион Божоле.

 
Здравейте!  Днес не е случен ден, през днешния ден е 17 ноември, третия четвъртък на месец ноември, и ние честваме новото Божоле. Каним ви да откриете плодовия усет на Божолето и да се включите към този празник на младото вино, съпроводено от салами, парче сирене, по време на обичайния аперитив, само че за какво не и за закуска. Днес денят се обрисува да е дълъг, всеки ще си подари бутилка младо вино! Очакваме ви!
Жан-Батист Фавие, шеф на магазин

Божолето няма претенцията на висок клас вино, само че е добър мотив за среща сред сътрудници и другари, а съвсем всяко френско бистро, ресторант или винен бар предлага на клиентите си Божоле от новата годишна продукция. Слуша се обичайната френска музика и настроението е приповдигнато, 

През 70-те и 80-те години на предишния век, възходът на Божолето и бързото му разпространяване в света изискуем на известния френски винопроизводител от Божоле, правоприемник на една от най-старите винарски семейства в района и именуван Краля на Божолето,  Жорж Дюбоф. 

Всяка година 25 милиона бутилки с новото Божоле излизат от избите на производителите в посока над 120 страни. 

Япония е преди всичко по импорт на Божоле, а напитката в страната на изгряващото слънце намира и други приложения, като феновете ѝ считат, че с изключение на за разформироване, виното оказва помощ и на кожата, по тази причина те го избират и в басейна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР