Според Евгений Кънев днешният патрЕотизъм е бил полезен през 19.

...
Според Евгений Кънев днешният патрЕотизъм е бил полезен през 19.
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Максим Генчев е част от медийните идеолози на съвременния патрЕотизъм

Според Евгений Кънев днешният патрЕотизъм е бил потребен през 19. век, тъй като тогава в Европа нациите се фрагментират, а около тях пораждат нови страни въз основа на триединството на етнос, език и територия. Подобен национализъм към днешна дата е еднакъв на анахронизъм.


 

Ето целия текст на обявата на Евгений Кънев:

 

Гледах кино лентата ”Ботев ” не като изкушен киноман, а историк. И не желая да разисквам качествата му или тези на основателя му.

Гледайки го, си мислех кое за създателя е било значимо в неговия артикул. Защото, безспорно, малко запознаване с обществените изяви на Максим Генчев го прави ослепителен представител на цяла плеяда посткомунистически “културтрегери ”, за които арогантността, безпардонността, цинизма и самовлюбеността са иманентна част от тяхната личност. Тези типажи са постоянно и медийните идеолози на актуалния патрЕотизъм, от който боледува обществото ни. А техните артикули, съвсем без изключение, намират елементарно държавно спонсорство.

Да почна малко по-отдалеч.
Днешният патрЕотизъм е бил потребен през 19 век по време на Възраждането. Тогава в Европа фрагментират нациите, а около тях пораждат нови страни въз основа на триединството на етнос, език и територия. Така пораждат Италия и Германия, а по-късно - след разпада на земните империи (Отоманската, Австро-Унгария, Русия) и редица държавници в Централна и Източна Европа. Тогава поражда и България, само че непълноценно, поради което ще води поредност войни през 20 в.

Възникването на българската нация е комплициран развой и не е предмет на този текст. Но патриотизмът на 19 век е обслужвал през тогавашните писатели и поети - с най-голяма заслуга е Вазов - точно тази цел. Затова понятието ”Отечество ” е постоянно преди всичко. Постепенно се построява пиетет към това нереално, невъодушевено разбиране, а по-късно героите, които умират за него стават неприкосновени идоли, някои даже канонизирани. Но забележете - надалеч не всички починали поборници - стават идоли, а единствено една видна група от тях: идеалистите.

(Поборниците са били три групи - откровени хайдуци, които са виждали в политическия аспект на своите дейности основа за бъдещи облаги, като някои от първите воеводи на чети. Втората група са били прагматиците - имали са качествата за революционери, само че не са били подготвени да си жертват живота непременно - доста от тях доживяват Освобождението и по-късно стават български държавници. Нещо повече - те се пробват да заглушат подвизите на идеалистите и са неглежирали тяхното дело, оставяли са без помощ роднините на починалите идеалисти, желали са цялата популярност за себе си. За Идеалистите освен концепцията за отечеството е била водеща и са станали известни с нея, само че и са били подготвени да си жертват живота за нея. Вероятно за това Ботев и Левски стават българските икони.

Вазов - най-много със своята “Епопея на забравените ” - увековечава митовете за идеалистите и ги слага на българския олтар на Свободата. Но значими за поколенията стават не толкоз техните завещания, колкото техните ликове и дело. Нали и през днешния ден всички честваме героите, само че не следваме заветите им? Младата българска нация има потребност от такива герои- идоли, когато нейното обединяване е било висша национална цел. Обичта към нереалната татковина, отечеството е на фундамент.

Защо нереална? Защото родината е в комбиниране с народа като едно цяло. Тук ВСЕ ОЩЕ няма място за обособения човек.

Конфликтът народ - човек на литературно равнище, а по-късно и на културно-обществено равнище стартира при започване на 20 в с появяването на литературния кръг “Мисъл ” и по-късно на символистите. В този кръг са Пенчо Славейков, Яворов, доктор Кръстев. Известна е тяхната продължителна борба с Вазов за качеството на поезията през дискурса на народа, Родината (Вазов) против индивида с неговата персона, достолепие, усеща. И кое е по-важно. И в действителност изниква и въпросът какво е национализъм. Но още от този момент сякаш европейският лъх в език, просвета, изкуство, обучение, мода остават запечатани на равнище интелектуалния хайлайф.

Разликата с през днешния ден е, че този хайлайф ръководи главно третата българска страна до 9.9.1944 година И той постанова поведенчески модели. Да, отечеството, страната, нацията остават главната парадигма поради битките за национално единство. Но целият ни хайлайф е минал през Европа и сме равносилен народ в Лигата на нациите.

Новата власт на 9.9.1944 г- излъчена от най-малообразованите прослойки с доминантна ориенталска просвета, която елементарно адоптира азиатско-съветската - има потребност от култове.
Дотогава в действителност е нямало. “Култът беше непознат на българите, основали богомилското придвижване - написа Георги Марков в репортажите. Той кацна със самолета на Георги Димитров от Москва ”.

Народ, формиран от персони не може да бъде ръководен по съветско-болшевишки фасон. Затова те са избити или низвергнати до “бивши хора ”. Нужен е народ, който да се кланя на култове. Наред с комунистическите герои стартира култивацията на Левски и Ботев. Апогеят е през 80те, по отношение на 13 века България. В тази връзка се появяват серия кинофилми за българските царе, а по ТВ вървят сериали по Записките и за Петко Войвода. Прави се опит за култивация на самото “българско ” за сметка на хората с друго етническо и религиозно съзнание - в подготовка за Възродителния развой.
Всичко това е научно потвърдено - че национализмът е последния кей на всеки тоталитаризъм.

Къде е индивидът, личността с нейното достолепие, чест, горделивост, тъга и така нататък Той е излишен, тъй като е задължен да бъде детайл от националната маса. Това е изворът на днешния патрЕотизъм. Това е римейк на комунистическата идеология за Възкресение на националните култове, с цел да може да бъде следена и направлявана националната маса от (поставен отвън) водач.

 

Какво е същински национализъм?

Най-вече да схващане на всичко нагоре. Да одобряваме всички герои със личните си достолепия и недостойнства. Ако не можем - да не поддържаме култове.
Да се опитваме да сътворяваме и възпитаваме положителни и образовани хора, които да стават персони - съпричастни с другите хора. Да станем съвременно солидарно общество, което да си избира водачите по заслужен, почтен метод. Които определени - да обезпечават бюджети за други почтени създатели, които ще бъдат на равнището на 21 век.
На равнището на Човека.

“За да бъдем равни на другите европейски нации ”.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР