Според експерти Русия реши да заложи на Арктика с богатите

...
Според експерти Русия реши да заложи на Арктика с богатите
Коментари Харесай

Washington Times: Новата студена война в Арктика

Според специалисти Русия реши да заложи на Арктика с богатите си запаси и нови морски пътища, тъй че Москва интензивно се укрепва в района.

След Русия се изтеглят и други огромни сили, в това число Съединени американски щати и Китай. Според The ​​Washington Times анализаторите считат, че в Арктика ще се разгърне нова борба, написа "Поглед инфо ".

Студената война не е отишла на никое място, споделя журналистката Дженифър Харпър в публикацията си за The Washington Times. По този въпрос тази война, в противен случай, стана още по-студена, даже замръзнала.

Днес Русия стартира бурна активност в Арктика, район с впечатляващи ресурси от неразвити естествени запаси, през които минават нови търговски пътища.

Сравнително неотдавна Москва възобнови практиката да патрулира Северния полюс с изтребители, укрепи арктическите си военни бази и сполучливо тества там хиперзвуковата ракетна система "Кинжал ".

Освен това Русия има намерение да придобие нови, мощни ледоразбивачи.

Един от тях е първият по рода си нуклеарен ледоразбивач "Арктика ", който към този момент е приключил сполучливо морските тествания и се чака да бъде въведен в употреба скоро. Според създателя Кремъл възнамерява да добави още четири от същия клас кораби към "Арктика ".

Според Морската изпълнителна власт съветският водач Владимир Путин " залага на изменението на климата и топенето на Арктика ". А датското разузнаване даже счита, че би трябвало да чакаме засилено напрежение в района, към който ще се разгърне борбата на такива велики сили като Русия, Съединени американски щати и Китай.

Един от американските сенатори, датчанинът Съливан, републиканец, представляващ Аляска, обърна внимание на сходни промени и по негова самодейност беше импортирано чуване за „ възходящите благоприятни условия, компликации и закани в Арктика “.

Според политика, в района се случват „ колосални промени “, по тази причина е значимо да се подсигурява, че Вашингтон не изостава от Москва и Пекин.

Съливан създава тактика за усилване на ролята на бреговата защита на Съединени американски щати в Арктика, както и взаимните действия на тази работа с Военноморски сили. „ Ние не призоваваме за основаване на голяма военноморска база или брегова защита.

Ние просто желаеме нашите ледоразбивачи, патрулни лодки или разрушители на Военноморски сили да се пуснат в пристанищата на американска Арктика “, споделя The Washington Times, цитирайки Съливан.

Връщайки се в Русия, някои анализатори акцентират, че за Москва Арктика е значима освен поради ресурсите и морските пътища.

Според Мария Розанова-Смит, експерт по Арктика в университета Джордж Вашингтон, „ в доста аспекти за Русия ориста й се дефинира от нейната география; значимо е да разберем, че Арктика е неразделна част от съветската национална еднаквост и че Русия счита себе си за арктическа страна. "

Според анализатора Арктика е въпрос на национална горделивост за руснаците, обвързана обаче основно с достиженията на предишното. „ С какво още могат да се гордеят жителите на Русия през днешния ден? “ - отбелязва Розанова-Смит и прибавя, че от позиция на стопанската система, районът може да се трансформира и в ключ за бъдещия разцвет на страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР