Според експерти решението стъпва на превратен и неправилен прочит на

...
Според експерти решението стъпва на превратен и неправилен прочит на
Коментари Харесай

Кабинетът “Петков” подложи динена кора на служебното правителство

Според специалисти решението стъпва на преломен и погрешен прочит на Закона за обществените предприятия и ще докара единствено до проблеми.

Идеята е, че предприятията би трябвало да са или единствено администрации, или търговски сдружения. На процедура държавното дружество се анулира с решение на Министерски съвет, само че продължава да съществува в Търговския закон.

В България съществуват общо 17 държавни предприятия, които са основани по специфичен ред в Търговския закон - извършват обществени и търговски функционалности и не могат да изпаднат в неплатежоспособност по общия ред.

Смесването на тези функционалности обаче се приема за проблем и с промени в Закона за обществените предприятия бе даден период те да бъдат преобразувани. Той изисква предприятия с по-скоро обществена функционалност да станат нормални администрации, а тези с намерено търговски функционалности да се преобразуват като търговски сдружения. Никъде обаче не написа, че би трябвало да се случи или едното, или другото и някои обществени предприятия могат да запазят формата си. Крайният период за това преструктуриране изтича в края на 2022 година, като Министерски съвет следва да вземе решение след разбор на организацията за обществените предприятия.

В 5 без 10 обаче кабинетът “Петков” взема решение да преобразува в последния миг 5 от всички 17 предприятия - “Българският състезателен тотализатор “ ще се преобразува от държавно дружество в класическо комерсиално сдружение. ПУДООС, предприятието за ръководство и стопанисване на язовирите, “Фонд затворно дело “ и “Българо-германския център за професионално образование “ следва да се трансформират в нормални администрации. За останалите 12 държавни предприятия Министерски съвет е дал период до края на август да решат какво желаят да бъдат – административни структури или търговски сдружения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР