Според държавното обвинение генералният директор не знаел, че програмата ще

...
Според държавното обвинение генералният директор не знаел, че програмата ще
Коментари Харесай

Прокуратурата оневини шефа на БНР за спирането на Хоризонт

Според държавното обвиняване генералният шеф не знаел, че програмата ще приключи лъчение макар формалното известие на уеб страницата на радиото за това

Техническият шеф на БНР Пламен Костов е на път да се окаже единственият обвинен за невижданото прекъсване на стратегия „ Хоризонт “ за близо 5 часа предишния петък. Това стана ясно от известие на прокуратурата за завършилата инспекция в радиото. „ Всички материали от инспекциите са изпратени на Софийската градска прокуратура с оглед вероятно осъществено закононарушение по работа от длъжностно лице от БНР - шефа на дирекция „ Техника “ Пламен Костов “, оповестиха от държавното обвиняване.

Проверката е открила, че предишния петък в „ Хоризонт “ не е осъществявана никаква профилактика, нито се е налагало да се прави такава, с какъвто претекст управлението е поискало спиране на сигнала. „ Не е съществувал какъвто и да е механически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс, не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до централната апаратна, не е съществувал механически или различен проблем за предаването на сигнала от централната апаратна до входната точка на НУРТС (частната компания, която популяризира сигнала на БНР в страната - б.р.) ", се споделя в известието.

Прокуратурата удостоверява версията на шефа на БНР Светослав Костов, изказана пред Съвет за електронни медии в понеделник, че два дни преди прекъсването на „ Хоризонт “ - на 11 септември, шефът на „ Техника “ Пламен Костов му занесъл докладна бележка, съгласно която е „ основан огромен механически проблем “, който постанова „ профилактиране на студийния комплекс на „ Хоризонт “ на 13 септември “. Според обвиняването „ на никое място в това съобщение техническият шеф не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния шеф такова свое желание ". На чуването му в Съвет за електронни медии обаче шефът Костов не отхвърли, че е знаел за готвеното прекъсване. На въпрос „ Кой позволи прекъсването на „ Хоризонт? “, той отговори, че това е станало с негова резолюция на докладната от техническия шеф. Съобщение за спиране на излъчването беше оповестено и на уеб страницата на БНР на 12 септември, което прави още по-абсурдно изказванието, че Костов не е знаел за него.

Пламен Костов е дълготраен кадър на радиото. По времето на Иван Бориславов през 2001 година става административен шеф на БНР, а по времето на Валери Тодоров е бил член на УС. Бивш общоприет шеф на БНР съобщи пред „ Сега “, че е безусловно невероятно прекъсване на програмата на „ Хоризонт “ да се извърши без знанието на шефа на БНР. Той разясни, че излъчването на сигнала на „ Хоризонт “ до входната точка на НУРТС е подсигурено тройно и че при каквато и да е повреда в излъчвателния комплекс, сигналът на „ Хоризонт “ може да бъде възобновен бързо от друго място. „ Версията, че техническият шеф е направил нещо без знанието на генералния, е опит за оневиняване на основния провинен за прекъсването на „ Хоризонт “, разяснява той.

УВЪРТАНЕ

Въпреки че в унисон с премиера Борисов медийните надзорници бяха извънредно остри по отношение на генералния шеф на чуването му в понеделник, във вторник никой не съобщи непосредствено, че ще изиска оставката му. Розита Еленова от квотата на ГЕРБ, която през юни гласоподава за Светослав Костов, разяснява пред " Сега ", че съгласно нея Законът за радиото и малкия екран не планува доста благоприятни условия за отстраняването на шефовете на Българска национална телевизия и БНР без тяхно единодушие, а и публичното радио не трябвало да остава без началник преди избори. Тя сподели още, че по закон инспекцията за нарушаване в БНР ще отнеме време, и допусна, че след нея Костов може би ще бъде санкциониран за нарушаване на лицензията на БНР, която задължава радиото да излъчва без спиране. Ивелина Димитрова от президентската квота в съвета пък сподели, че още не е решила какво наказване ще изиска за шефа на БНР.

Самият Светослав Костов сподели, че няма да подаде самичък оставка. " Когато се стигне до напрежение и рецесия, най-лесният метод е да си тръгнеш - дали е най-достойният, не съм уверен. За мен е по-важно да се възвърне естествената спокойна конюнктура за работа “, разяснява Костов пред " Хоризонт ".

Източник: segabg.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР