Според данните на GLOBOCAN, само през 2018 г. 272 603

...
Според данните на GLOBOCAN, само през 2018 г. 272 603
Коментари Харесай

Симптоми, които може да са признак за рак при децата


Според данните на GLOBOCAN, единствено през 2018 година 272 603 деца в целия свят са били диагностицирани с рак. Левкемията е най-разпространеният тип рак в детска възраст, следван от тумори на централната нервна система и лимфоми. Въпреки че тези числа са ниски в съпоставяне със случаите на онкологични диагнози при възрастни, ракът заема значимо място измежду аргументите за детска смъртност. Рано поставената диагноза е от основно значение за лекуването и преживяемостта при ракови болести в детска възраст, споделя експертът по детска онкология и хематология проф. доктор Дженгиз Джанполат от лечебни заведения Acibadem в Турция. Затова и родителите, и лекарите би трябвало да бъдат по-внимателни при пораждане на избрани признаци, които в някои случаи могат да бъдат признаци на онкологично заболяване, показва експертът и изброява главните от тях.



1) Блед загар на лицето и синини / кръвоизливи

Бледа кожа при дете може да бъде симптом на анемия. Упорити синини и кръвоизливи също са притеснителни. Костномозъчна непълнота се следи при левкемия или рак с метастази в костния мозък (особено левкемия, лимфом и невробластом). Това положение визира освен алените кръвни кафези и тромбоцитите (кръвни кафези, които предотвратяват кръвоизливи), само че също и броя на доста имунни кафези. В подобен случай, пациентите наподобяват бледи, имат ниска физическа устойчивост и се усещат изтощени заради ниските равнища на червени кръвни кафези. Синини се появяват най-вече в краката и ръцете. Синините по горната част на краката би трябвало да провокират по-голямо съмнение, в случай че не са породени от контузия и не престават дълго време. Освен това, може да се следи по-често кървене от носа и венците. Макар и рядко, наред с неврологичните находки може да възникне мозъчен кръвоизлив.

2) Продължително висока температура, нощно изпотяване, намаляване ( В признаци )

Повишената температура при децата нормално се дължи на зараза, само че в случай че продължи повече от 2 седмици може да се наложат спомагателни проучвания. Ако не може да се открие причина за температурата, детето не се повлиява от антибиотично лекуване, има прекалено нощно изпотяване и загуба на тегло, би трябвало да се има поради вероятността за развиване на лимфом – тип рак в детска възраст. Други типове рак, които от време на време метастазират в костния мозък, също могат да причинят нараснала температура посредством понижаване броя на наутрофилите – едни от първичните имунни кафези в организма.

3) Болка в костите / ставите

Левкемиите, раковите болести с метастази в костния мозък, туморите на централната нервна система (особено гърба) и първичният рак на костите могат да причинят костна болежка. Това може да докара даже до загуба на мускулна мощ и затруднено вървене. Затова са нужни спомагателни проучвания, в случай че костната болежка продължава повече от 2 седмици, разсънва пациента през нощта, съпроводена е от температура и неврологични признаци, и не се повлиява от болкоуспокояващи

4) Неизяснени неврологични признаци

Докато туморите на централната нервна система нормално предизвикват неврологични признаци, туморите на меките тъкани могат да обиден сензорни органи или нерви, според от това в коя част от тялото се намират. Най-честите неврологични признаци са главоболие и проблеми със зрението. На главоболието би трябвало да се гледа съществено, изключително в случай че детето се буди с него или поражда рано заран, или в случай че е съпроводено с повръщане на шадраван, както и в случай че се утежнява в легнало състояние. Бързо увеличение на обиколката на главата и разширение на кръвоносните съдове на скалпа също са признаци за нараснало вътречерепно налягане. Нарушена походка, дисбаланс и смяна в зрението и/или слуха са други евентуални признаци. Освен това измененията в държанието, промени в настроението и непредвиден спад в успеваемостта в учебно заведение могат да бъдат сигнал за мозъчни тумори

5) Увеличени лимфни възли

Увеличените лимфни възли в региона на шията и подмишницата са постоянно срещани доброкачествени положения, вследствие от прекарани вирусни или бактериални инфекции. Те се връщат до нормалните си размери с уместно лекуване или след справяне с главната зараза. Подозрение би трябвало да разсънва лимфен възел, който не понижава размера си макар извършеното вярно лекуване. Ако пациентът има и съпътстващи признаци от В групата или диаметърът на лимфния възел е над 2 см, или в случай че възелът е корав и прилепва към близките тъкани, то най-вероятно става въпрос за недоброкачествен развой.

6) Необясними бучки и отоци

При съществуване на бучка при дете, вероятността от злокачествено заболяване е много висока. Местоположението и размера на бучката могат да ни дадат информация за произхода ѝ. Бучка може да се появи на лицето, гръдния панер или тестисите. Агресивна лезия на лицето, която предизвиква неврологични проблеми, може да произлиза от саркома, левкемия или лимфен възел. Въпреки че масите на гръдния панер (медиастинум) нормално са вследствие от белодробно инфектиране, те са тревожни положения. Възможно е да става въпрос за лимфом, левкемия или всякаква маса, произхождаща от неврална тъкан. В допълнение, такива маси могат да причинят избрани признаци, като диспнея, кашлица или дрезгавост.

Основният симптом на нефробластом (тумор на Вилмс), най-често срещаният бъбречен израстък при деца, нормално е маса в региона на корема, която може да се напипа. Туморът на Вилмс може да бъде съпроводен с хипертония и хематурия (кръв в урината). Когато се откри коремна лезия, би трябвало да се има поради вероятността за невробластом (70% от тях са ситуирани в корема), което е различен постоянно срещан стабилен рак при деца. Осезаемата коремна маса може да бъде съпроводена с болежка в корема, повръщане и промени в навиците на червата. Осезаемите маси в тестисите също постановат спомагателни проучвания при момчетата.

Ако забележите някои от посочените признаци при вашето дете, обърнете се към педиатър неотложно, поучава проф. Дженгиз Джанполат. Преди няколко десетилетия, единствено 2 от 10 деца имаха шанса да оцелеят след диагноза рак. Днес, с помощта на актуалните технологии, насъбраната здравна експертиза и научни проучвания, над 80% от случаите на рак в детска възраст са лечими. Постоянно се откриват нови способи за лекуване, които усилват шанса за възобновяване от рак и изключително от левкемия. Значително способства и опитът на лекарите, комбиниран с най-съвременните технологии, налични в детските онкологични отделения на Acibadem.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР