Според данни на полицията участниците в протеста срещу промените в

...
Според данни на полицията участниците в протеста срещу промените в
Коментари Харесай

Протестът днес поиска не само "природа, а не бетон", но и смислен и спазван закон

Според данни на полицията участниците в митинга против измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) през днешния ден бяха повече от 200 души. Те останаха пред постройката на Народното събрание с главно искане да се почете президентското несъгласие и гласуваните промени за ограничение на опциите за къмпингуване да се анулират, като стартира действителна социална полемика за регулациите за запазване на морския бряг.

Тома Белев, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България (АПБ) съобщи, че при отхвърлянето на ветото от отрасловата устройствена комисия през вчерашния ден, ръководителят ѝ Искрен Веселинов е декларирал, че не е имало време за полемики. Негови бяха предложенията за възбрана на къмпингуването отвън особено контролирани места, каквито към този момент не съществуват. Всъщност jова беше остаряла концепция, която работна група към Министерството на туризма с присъединяване на неправителствени организации дискутира от 2016 година (виж тук), само че министърът на туризма Николина Ангелкова не счете за належащо да включи в плана си за промени в закона.

Белев съобщи, че -президентското несъгласие дава опция за начало на същински спор за рационална регулация по морския бряг, само че с цел да се случи това, депутатите би трябвало да го уважат.

Председателят на АПБ изясни, че до момента в който тези противоречиви промени в ЗУЧК още не са признати, държавното управление към този момент предлага нов проектозакон, с който ще се дадат благоприятни условия за концесия на морските плажове, включваща и част от акваторията на България. Такава концесия опонира на разпоредбите на европейската инструкция за концесиите. С това България ще влезе в нова наказателна процедура, предизвести той.

 Протестът през днешния ден изиска освен
© Георги Кожухаров

Белев също подсети, че множеството случаи на заличаване на дюни - Градина, Камчия, а от през вчерашния ден нова информация и за Дуранкулак, дават съображение и за наказателна процедура по Директивата за естествените обитания, която пази дюните като скъп растителен хабитат.

Тома Белев предизвести, че сега, когато встъпят в служба, новият Европейски парламент и новата Европейска комисия сигналите за нарушавания на европейското законодателство ще бъдат доста по-ефективни в сравнение с при досегашната администрация. От АПБ към този момент приготвят информация за европейските институции за случаите на неспазване на законодателството на общността в България.

Неспазване на закона е и фактът, че доста от действителните дюни не са отразени в профилираната карта на дюните, както се оказа, че е казусът с дюните на плаж Камчия север, разорани предходната седмица. Тоест, в България има дюни, които не са под отбрана, тъй като не съществуват в правния свят, до момента в който не бъдат документирана с експертиза на ботаници. Голяма част от тях са част и от схемата на заменките и официално имат статут на аграрни и горски парцели (например Камчийски пясъци - тук).

От АПБ през последния месец благодарение на доброволци са ревизирали и кадастъра на Министерството на туризма и резултатът е, че над 1/3 от плажовете на България на попадат в него. Това потвърждава, че ЗУЧК на се съблюдава до момента и плажовете се употребяват безплатно от години, за което отговорността е на отрасловия министър Ангелкова

Според Любомир Попйорданов от Българската асоциация по различен туризъм, ЗУЧК досега се употребява единствено като инструмент за обслужване на застрояването, само че не и за отбрана на крайбрежието. В отговор на скандирането на протестиращите " желаеме природа, не желаеме бетон " той сподели " ние желаеме освен природа и достъп до плажа, освен не желаеме бетон - ние желаеме в действителност закон ". Според него липсва логичен и обслужващ ползите на жителите закон за Черноморието, който да дава отговор на задачите за рационално устройство и обезпечаване на благоприятни условия за туризъм. Тези цели все още са единствено официално заложени в ЗУЧК, сподели специалистът по туризъм.

Попйорданов посочи, че освен че законът толерира застояването, само че и непряко пречи на туризма. България е страната в Европейския съюз с най-ниска цена за морска отмора, най-слаба претовареност на леглова база и има доста невисок сегмент на задгранични туристи, сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР