Според Бюрото за справки за населението, на Земята има около

...
Според Бюрото за справки за населението, на Земята има около
Коментари Харесай

Забравете за пръстта. Ние няма да бъдем погребани в гробище

Според Бюрото за информации за популацията, на Земята има към 101 милиарда мъртви, а още 7 милиарда души ще се причислят към тях през идващия век.

Тъй като мъртвите надалеч превъзхождат живите, не е изненадващо, че пространството в гробищата към този момент е на изгубване.

Много европейски страни от епохи употребяват наново гробовете.
В остарялото еврейско гробище в Прага, когато пространството се изчерпи, върху съществуващите гробове се оформя нов пласт почва, с цел да се сътвори място за нови тела.

По време на последното заравяне там през 1787 година към този момент има 12 пласта гробове, насъбрани един върху различен, показва Amusing Planet.
В Норвегия, вместо да се натрупат мъртвите тела на пластове, старите гробове се изкопават на всеки две десетилетия - управляващите се надяват, че това време е задоволително, с цел да се разложат телата.

В някои гробища даже в ковчезите се инжектира разтвор от варовик, с цел да се форсира разлагането.

Норвегия не е единствената страна, вземаща сходни ограничения. Във Англия пространството за гробове също бързо се изчерпва, а изследване пресмята, че в случай че погребенията останат толкоз интензивни през 2050 година, сходно на през днешния ден, светът ще изисква 6500 кв. км за гробове - повърхност, пет пъти по-голяма от Ню Йорк.

На фона на тези данни, не е учудващо какъв брой доста страни поглеждат към небето, а не към земята, с цел да разрешат този проблем.

Азия понастоящем води наклонността във отвесните гробища. В доста азиатски култури към този момент съществува традиция за закопаване на мъртвите в многоетажни пагоди.

В Хонконг гробищата постоянно са построени на хълмисти скатове, с цел да се спести място. В Япония предприемач даже откри хотел за мъртъвци, където опечалените фамилии могат краткотрайно да държат телата им, до момента в който чакат своя ред в опашката за един от претрупаните крематориуми на града.

Истинско отвесно гробище е Memorial Necrópole Ecumênica в Сантос, Бразилия. Днес то е високо 32 етажа и разполага с място за настаняване на останките от 25 000 души.

Когато е издигнато през 1983 година, гробището е единствено дребна постройка, само че търсенето на надземни " гробници с аспект " е толкоз огромно, че към него не престават да се прибавят етажи, до момента в който не се трансформира в най-високото гробище в света.

Всеки етаж съдържа 150 гробница, оборудвани със комплицирана вентилационна система, които могат да поберат до шест тела. След като тялото се разложи, което нормално лишава към три години, фамилията на умрелия може да го изрови или да го трансферира в костницата на постройката.

Освен гробниците, постройката разполага с мавзолеи, параклис и снек бар на покрива. Тя е заобиколена от красиви градини, гора, лагуна и водопад.

Тел Авив също усвоява въздуха в Гробището на Яркон, в което има място за 250 000 погребения. За да не се обидят ултраортодоксалните евреи, кулите на постройката съдържат тръби, цялостни с пръст, тъй че всеки етаж към момента да е обвързван със земята.

В момента в Мумбай също се строи отвесно гробище. Тази футуристично изглеждаща кула, наречена Мокша, ще бъде най-високото гробище в света, надминавайки Memorial Necrópole Ecumênica в Бразилия, когато бъде приключена.

Дори и с спомагателното пространство, предлагано от отвесното гробище, дизайнерите на кулата настояват, че телата ще могат да остават там единствено за 5-10 години, като означават, че " гъстонаселеният Мумбай оставя малко място за живите, да не приказваме за мъртвите "./profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР