Според бизнеса класа за прослужено време стимулира мързеливите, като същевременно

...
Според бизнеса класа за прослужено време стимулира мързеливите, като същевременно
Коментари Харесай

Работодателите отново настояха за отмяна на добавката за стаж

Според бизнеса класа за прослужено време " подтиква мързеливите ", като в същото време лишава от възнагражденията на работливи чиновници и подценява квалификацията.

[АИКБ] Още по тематиката
Министерство на вътрешните работи продължава да заема повече от една трета от общата численост

Най-активно се пенсионират служители на реда и военни. Увеличават се и заплащанията за болнични

Класът за прослужено време дружно с всички други спомагателни хонорари да се включи в минималната заплата или да се отстрани изцяло. Това желаеха четирите най-големи работодателски организации, откакто стана ясно, че отпадането на добавката за стаж не е на дневен ред за държавното управление.

Аргументите на бизнеса са, че политиката " подтиква мързеливите ", като в същото време лишава от възнагражденията на работливи чиновници, дискриминира сред по-млади и по-възрастни, подценява квалификации, количество и качество на свършената работа.

Прослужено време от едно време

През последното десетилетие междинната заплата в страната е повишена близо три пъти и доближава 1006 лева през тази година, сочат данните на Национален статистически институт. Ако тя се усилваше единствено на база класа прослужено време, който е 0.6% на година, в този момент равнището й щеше да е 373 лева, разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Това съгласно бизнеса илюстрира обстоятелството, че нарастването на възнагражденията не зависи от класа, а от други фактори, което обезсмисля изкуственото покачване. Същевременно, в случай че чиновник знае, че заплатата му ще пораства без значение от качеството на работа и квалификациите, той ще бъде подтикван да не поставя старания, смятат представителите на бизнеса.

Според работодателите съществуването на сходни условия в трудовото законодателство даже води до отлив на задгранични вложения и спад в разноските за дълготрайни материални активи. Доколкото обаче върху решението дали да се влага или не в страната въздействат доста други фактори, е мъчно да се каже до каква степен съществуването на добавка за стаж е определящо.

Срещу правилата на пазарната стопанска система

Аргументи срещу автоматизираното нарастване на заплатите напомни и Институтът по пазарна стопанска система (ИПИ) предходната седмица. Един фактор за позицията е игнорирането на финансовото положение на компаниите при използване на наредбата, а различен - тласъците, които основава. Допълнително, сходно на работодателските организации, ИПИ обръща внимание на опълчването сред по-млади и по-възрастни чиновници без значение от качеството на работата и квалификациите.

В една пазарна стопанска система заплащането на труда зависи от търсенето и предлагането на фрагменти на пазара на труд, финансовото положение на предприятието и оценка за работата на чиновниците. Така прилаганото правно обвързване за нарастване на заплатите опонира на правилата на икономическата система, защото не е обвързано по никакъв метод с посочените определящи фактори, настояват от ИПИ. Те дават и образец:

През 2012 година класът за прослужено време беше отстранен за държавните чиновници за администрацията да може да е по-гъвкава при определянето на заплатите и надлежно по-конкурентна при привличането на млади и образовани хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР