Според бившият финансов министър Асен Василев са много добри шансовете

...
Според бившият финансов министър Асен Василев са много добри шансовете
Коментари Харесай

Асен Василев: Имаме много добър шанс да спечелим арбитраж срещу Газпром

Според някогашният финансов министър Асен Василев са доста положителни възможностите на България да завоюва арбитражно дело против " Газпром износ " поради прекратените на 26 април газови доставки, след отхвърли на " Булгаргаз " да заплаща в рубли. Това разяснява пред бТВ във вторник съпредседателят на " Продължаваме промяната ".

" Ние си изпълняваме контракта, както е подписан от държавното управление на Борисов. Всеки ден си подаваме поръчките, само че " Газпром износ " не ги извършва. Имаме и върнато заплащане. В края на годината, когато изтече договорът за доставка на газ, ще можем умерено да си предявим арбитражните претенции ", съобщи Василев.

След прекъсването на съветския газ той разгласи, че договорът с " Газпром износ " е даден за юридически разбор за опциите за завеждането на арбитражно дело против руснаците. Привържениците на концепцията да се открие сметка в рубли и да се възобновят доставките обаче настояват, че по-скоро " Газпром " ще ни осъди по клаузата " вземай или плащай ". Според енергийния специалист на ГЕРБ Делян Добрев съветската компания ще ни осъди за 600 млн. евро.

Асен Василев отхвърли обвиняванията на служебното държавно управление за " безпорядък и съсипия " в енергетиката.

" Нямаше ограничавания за потребителите, подвигна се тогава цената от 140 на 160 лева на мегаватчас ", уточни Василев за случилото се след прекъсването на съветските доставки. " Следващият месец падна отново на 140 лева При нас бяха най-черните сюжети – какво ще се случи, в случай че стане, недай Боже, Чернобил 2, какво ще стане, в случай че се болести реколтата, какво ще стане, в случай че спре газа, петрола, в случай че се затвори Босфора. От тази позиция имаше много бърза реакция и нямаше прекъсване на потреблението ", разяснява Асен Василев.

По мотив оставената от предходното държавно управление оферта за седем танкера с полутечен американски газ през зимата, той изясни, че за първите два танкера е обезпечен слот за разтоварване, а за останалите също може да бъдат подсигурени, откакто Гърция е дала обещание да даде такива за разтоварване на терминала Ремитуса, койт одо края на явгест усилва доста размера си за предпазване.

" Това, което знам, е, че през последните месеци не е купуван съветски газ през медиатори ", отвърна той на изказванията на ГЕРБ, че " Булгаргаз " купува по-скъпо газ от съветски медиатори. Василев прикани водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов да покаже документи в поддръжка на тези свои изказвания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР