Според Аркади Шарков демонополизация на Здравната каса е нужна, но

...
Според Аркади Шарков демонополизация на Здравната каса е нужна, но
Коментари Харесай

Здравен икономист Идеята на новите промени е да спестят пари на НЗОК за болниците

Според Аркади Шарков демонополизация на Здравната каса е нужна, само че не е панацея

" Съмнявам се в границите на този кабинет да се случи демонополизация на Здравната каса. Явно е нужна, само че не е панацея. Трябва да се промени цялото естество на системата и чак тогава да се приказва за демонополизация ". Това съобщи в предаването " Преди всички " по БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика Аркади Шарков. По мотив разисквания нов здравен модел специалистът уточни казуса - желаят се повече пари, само че в системата няма промени. Икономистът акцентира, че вижда доста проблеми към концепцията за в допълнение наложително здравно обезпечаване: " Поставя се една гранична цена от 700 лева за медицинските услуги, като 85% ще се заплащат от Касата, а 15% ще доплащаме ние. Ако цената обаче надскочи тези 700 лева, 85% ще се заплащат от Касата, а другото ще се доплаща от осигурителен фонд. А какъв брой застрахователните фондове биха били фенове на това да заплащат значителен % от тази сума, която нормално ще се окаже доста по-голяма, в сравнение с могат да платят. /…/ Основният проблем е, че те наложително би трябвало да застраховат всеки на тази сума. Хората са с разнообразни болести, а застраховките се вършат на база риск. Ако застрахователят няма право да дефинира риска и надлежно наградите, които ще заплаща всеки, то по какъв начин ще го задължиш да застрахова за 12 до 14 лева на месец всеки, в случай, че може да възникне заболяване, чието лекуване може да коства 10, 15 или 20 хиляди? Тук се основава сериозен проблем за самите фондове, доколко те биха се съгласили на сходно нещо, дали биха били постоянни ".
По думите му въпросът е какъв надзор реализира Комисията за финансов контрол. Другата част от въпроса какво ще се прави с тези, които се обезпечават от страната, добави Шарков. " След като страната и в този момент не си покрива отговорностите към тези 8%, които би трябвало да заплати към НЗОК за деца, пенсионери, военни, съдии, администрация, по какъв начин може да чакаме да покрие и тези наложителни застраховки ".
" Този модел в действителност не е за промяна в цялата здравна система, а е модел за промяна в болничната помощ. Цели се да се спестят пари на Касата за болнична помощ ", разяснява още Аркади Шарков.
Още по тематиката 12 Септември 2018 | Застрахователите не са търсени за мнение по новата здравна застраховка 11 Септември 2018 | Обмислят въвеждане на наложителна здравна застраховка от 12 лв. месечно
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР