Според анализ, публикуван в списание The Lancet, повече от 1

...
Според анализ, публикуван в списание The Lancet, повече от 1
Коментари Харесай

Затлъстяването е епидемия: Над 1 милиард души страдат от последствията на неправилното хранене

Според разбор, оповестен в списание The Lancet, повече от 1 милиард деца, юноши и възрастни по света страдат от затлъстяване, което го трансформира в най-разпространената форма на резултат от непълноценно хранене в доста страни .

Тази зашеметяваща статистика е достигната по-рано от предстоящото, което значително се дължи на бързото прекосяване на недохранването под формата на поднормено тегло към затлъстяване в страните с ниски и междинни приходи , съобщи на конференция доктор Маджид Еззати, старши създател на разбора и професор в Imperial College London.

Предишни оценки на Световната федерация по затлъстяване допускаха, че до 2030 година ще има 1 милиард души, живеещи със затлъстяване, само че тази цифра към този момент е надхвърлена през 2022 година , сподели Еззати.

" Наистина бяхме сюрпризирани от бързината, с която се случиха нещата ", споделя той.

Новият световен разбор, осъществен от повече от 1500 откриватели от Сътрудничеството за рискови фактори на незаразните заболявания и Световната здравна организация, проучва измерванията на височината и тежестта на над 220 милиона души от повече от 190 страни.

Анализът се концентрира върху равнищата на поднормено тегло и затлъстяване - и двете форми на погрешно хранене, които са нездравословни за здравето на хората. Възрастните бяха класифицирани като затлъстели, в случай че техният показател на телесна маса (ИТМ) беше по-голям или еднакъв на 30, и като поднормено тегло, в случай че техният ИТМ беше под 18,5. Децата и юношите са избрани като затлъстели или с поднормено тегло въз основа на възрастови и полови критерии по възраст, съгласно изследването.

" Недохранването и затлъстяването са две лица на еднакъв проблем, който се състои в неналичието на достъп до здравословно хранене ", съобщи на конференция доктор Франческо Бранка, шеф на отдела по хранене и сигурност на храните на СЗО.

В разбора се показва, че през 2022 година близо 880 милиона възрастни и 159 милиона деца ще живеят със затлъстяване. От 1990 година до 2022 година равнищата на затлъстяване измежду децата и юношите в международен мащаб са се нараснали четири пъти, а измежду възрастните - повече от два пъти.

" Много е обезпокоително, че епидемията от затлъстяване, която през 1990 година се наблюдаваше измежду възрастните в огромна част от света, в този момент се отразява и при децата и юношите в учебна възраст ", споделя Езати в известие за медиите.

Въпреки че процентът на затлъстяване се е нараснал, броят на хората, наранени от поднормено тегло, е намалял в множеството страни. Според разбора в две трети от страните по света процентът на затлъстяване в този момент е по-висок от този с поднорменото тегло.

Този преход е най-очевиден в страните с ниски и междинни приходи, изключително в Полинезия и Микронезия, Карибския басейн и Близкия изток и Северна Африка. Според разбора в тези страни процентът на затлъстяване към този момент е по-висок от този в доста богати индустриални страни.

Според разбора през 2022 година островните страни Тонга, Американска Самоа и Науру са имали най-високо разпространяване на затлъстяването, като повече от 60% от възрастното население е живяло с това положение.

" В предишното сме мислили за затлъстяването като за проблем на богатите. Затлъстяването е проблем на света ", сподели Бранка.

Езати сподели, че откривателите са били сюрпризирани да открият, че нито една от индустриално развитите богати страни - като се изключи Съединени американски щати - не е отпред на листата за страните с най-високо разпространяване на затлъстяването през 2022 година Той сподели, че това е огромна смяна спрямо 2017 година, когато СЗО за финален път е направила сходен разбор на световното затлъстяване, съгласно който Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство са били в челната ранглиста за разпространяване на затлъстяването.

" Това демонстрира, че този преход е доста бърз. Не можем да чакаме да се отървем от поднорменото тегло, с цел да се оправим със затлъстяването ", сподели Езати.

Бранка съобщи, че този преход към затлъстяване е резултат от бързото преструктуриране на питателните системи в международен мащаб, което не е било контролирано от социална политика.

" Причината епидемията да се развива толкоз бързо е, че политическите дейности не са били задоволително решителни ", споделя той. " Разчита се на смяна в държанието, само че [решенията] не засягат структурния детайл, а точно политиките в региона на храните и околната среда ".

Според него затлъстяването и поднорменото тегло съществуват по едно и също време в доста страни и би трябвало да се вземат решение редом посредством " двойни " политически интервенции, ориентирани към двете форми на погрешно хранене.

Такива политики включват поощряване и поддръжка на кърменето, данъчно облагане на подсладените питиета, контролиране на маркетинга на храни, ориентиран към деца, и обезпечаване на питателна храна в публични институции като учебните заведения , сподели Бранка. Той добави, че земеделската промяна, градският дизайн и вложенията в първичното опазване на здравето могат да поддържат тези политики.

" За да се върнем на верния път за реализиране на световните цели за ограничение на затлъстяването, ще е нужна работата на държавните управления и общностите, подкрепена от учредени на доказателства политики на СЗО и националните организации за публично здраве ", съобщи в прессъобщение доктор Тедрос Адханом Гебрейесус, общоприет шеф на СЗО. " Важно е, че тя изисква съдействието и на частния бранш, който би трябвало да носи отговорност за въздействието на своите артикули върху здравето ".

Бранка съобщи, че публичната политика би трябвало да има за цел да усъвършенства мониторинга върху производителите на храни и да обезпечи еднакъв достъп на всички до здравословна и питателна храна. Над 3 милиарда души по света към момента не могат да си разрешат здравословно хранене, сподели той.

" Една от функциите на политиката е да обезпечи положително здраве на хората, преди да са забогатели ", споделя Езати.

За да поддържа тези политики, СЗО си партнира с други организации като Международния фонд за незабавни случаи за деца на Организация на обединените нации, с цел да изготви рамкови документи като Глобалния проект за деяние против детското обедняване и Плана за ускорение на битката със затлъстяването.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР