Според анализ на Българския дарителски форум, 40% от дарителските организации

...
Според анализ на Българския дарителски форум, 40% от дарителските организации
Коментари Харесай

Изследване: 40% от дарителските организации крият къде отиват събраните средства

Според разбор на Българския дарителски конгрес, 40% от дарителските организации не разкриват къде отиват събраните пари или помощи.
Това разгласи изп. шеф на Фондация " Работилница за цивилен начинания " Илияна Николова в ефира на България ON AIR.

COVID-19 провокира здравна и икономическа рецесия в целия свят. Хората се активизираха и се появиха доста доброволчески и дарителски начинания. Освен акт на положително, някои от тях носят със себе си проблеми - или организациите не са транспарантни, или пък събраните помощи не отиват при хора, които са в потребност.

" Всяка организация, която желае да бъде правилна, намира метод да се регистрира. Български дарителски конгрес следи дарителските трендове. Според неговия разбор 60% от дарителските организации са отчетни. Останалите 40% не разкриват къде отиват събраните средства ", уточни тя.

Злоупотреба има освен от страна на организациите, само че и от страна на хората. На опашки за помощи се редят такива, които не са в потребност. Илияна Николова означи, че донорът е този, който носи отговорност да реши на кого ще подаде ръка.

" Дарителят е този, който би трябвало да потърси информация за индивида, на който ще подари. Организациите би трябвало да имат система, с която да дефинират кои хора са нуждаещи се ", разяснява Николова.

И даде образец с болница " Пирогов ", където всички получени средства и помощи били разказани в уеб страницата им.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР