Според американското разузнаване Иран е силно замесен в нападенията на

...
Според американското разузнаване Иран е силно замесен в нападенията на
Коментари Харесай

Американското разузнаване: Иран е силно замесен в нападенията на хутите над кораби в Червено море

Според американското разузнаване Иран е мощно забъркан в нападенията на хутската милиция против кораби в Червено море. Дроновете и ракетите, употребявани при офанзивите, са били предоставени точно от Иран.

Това сподели пред CNN говорителката на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Адриен Уотсън, като се базира на неотдавна оповестена информация от тайните служби.

Напоследък се усилиха нападенията против търговски кораби в Червено море от страна на подкрепяните от Иран бунтовници хути от Йемен, което наруши един от главните международни търговски направления.

Първоначално хутите се насочиха към кораби, свързани с Израел поради войната ѝ с оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за тероритична организация " Хамас ", само че по-късно зачестиха офанзивите си, като удрят кораби без ясни връзки.

Бунтовниците заплашват, че могат да отвличат плавателни съдове на всеки 12 часа, до момента в който не бъде прекъсната офанзивата на Израел в Газа.

Това принуди някои от най-големите международни петролни и транспортни компании да преустановят преноса по море в региона.

Анализ демонстрира съвсем идентично съвпадане сред изстреляните от Иран и хутите дронове и ракети, съобщи Белият дом.

Освен това Иран е дал и системи за наблюдаване, " които са били от решаващо значение за офанзивите на хутите ".

" Предоставената от Иран тактическа разследваща информация е от решаващо значение за насочването на хутите към морски съдове, откогато групировката стартира набези през ноември ", сподели Уотсън.

Според нея това, на което сме очевидци през днешния ден, е " огромна смяна в средата за сигурност в съпоставяне даже с тази отпреди два месеца ".

От началото на войната сред Израел и " Хамас ", подкрепяните от Иран хути неведнъж са изстрелвали безпилотни летателни апарати и ракети по Израел, а в този момент атакуват и по море.

За да защитят комерсиалното мореплаване, Съединени американски щати оповестиха по-рано тази седмица, че основават интернационална военна коалиция, към която към този момент са се включили 20 страни. Освен това, Вашингтон усили военното си наличие със самолетоносача " USS Dwight D. Eisenhower " в Аденския залив, напомня немското издание der Spiegel.

Според известия в медиите администрацията на президента Джо Байдън обмисля военни удари, в случай че офанзивите против корабите продължат.

В сряда водачът на милицията Абдел-Малек ал-Хути съобщи, че в случай че това се случи, те са подготвени да отвърнат на удара.

Червено море и Суецкият канал са централни транспортни направления за международната търговия - към 20 000 кораба минават през Суецкия канал всяка година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР