Според 88% от българите е важно да се спортува, а

...
Според 88% от българите е важно да се спортува, а
Коментари Харесай

Само 23% от българите спортуват, сочи проучване на Тренд

Според 88% от българите е значимо да се спортува, а в това време единствено 23% го вършат.

Това сочат данни на изследване на " Тренд " по поръчка на Националната спортна база. Интервюирани са 1310 души на възраст над 15 години, по метода " лице в лице " с таблет в интервала сред 20 и 28 ноември 2022 година

По-малко от една четвърт (23%) от всички интервюирани спортуват, от които максимален дял заемат лицата на възраст сред 15 и 29 години и по-голям % от тях са мъже, хора с високи приходи и поданици в столицата.

Основен мотив, който показват 82% от неспортуващите българи, е, че нямат свободно време. 26% споделят, че им липсва мотивация , а 10% смятат за доста скъпо да спортуват.

Здравословно се хранят 40% от българите, за сметка на 51%, които не се причисляват към тази група. Останалите 9% не могат да преценяват. Проучването сочи, че хората сред 15 и 29 години се хранят по-здравословно, в сравнение с по-възрастните.

От интервюираните 19% дефинират здравословното си положение като чудесно, 35% като доста положително, а 11% като неприятно. Над две трети от лицата над 60 години правят оценка здравния си статус като неприятен или доста неприятен.

Школи или курсове по танци, бойни изкуства, спорт, музика и сходни са посещавали 39% от респондентите, до момента в който 48% в никакъв случай не са, а 12% посещават сега.

Най-често българите спортуват в зала (39%), а на външни стадиони и съоръжения- 19%. Без да харчат пари за спорт съумяват 38% от трениращите. Най-често българите, които заплащат, с цел да спортуват, нужните средства за това им възлизат сред 31 и 50 лв. месечно.

За здраве спортуват 80% от интервюираните, 46% за развлечение, 39% за по-добра спортна форма, още веднъж 39% показват, че си почиват по този метод и 35% упражняват за по-добра фигура.

От всички респонденти единствено 11% считат, че страната влага задоволително средства в спорт, до момента в който 62% са на противоположното мнение. Според 83% от интервюираните страната би трябвало да влага повече в спорта. Физическата интензивност на българите би трябвало да бъде приоритет на страната, смятат 74% от интервюираните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР