Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като

...
Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като
Коментари Харесай

СЕТА влиза в сила от днес - какво означава това за България


Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Канада, известно като СЕТА, влиза в действие от през днешния ден. Документът беше утвърден от страните-членки в границите на Европейския съвет и гласуван от Европейския парламент. Той ще влезе в действие дефинитивно, откакто бъде утвърден от парламентите на всички страни от общността.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис дефинира съглашението като " крайъгълен камък " в комерсиалната политика на Европейски Съюз.

" Това ще даде опция на фирмите и хората да стартират да берат плодовете на това съглашение. Както знаете, то би трябвало да бъде утвърдено на национално равнище от всички страни-членки на Европейски Съюз преди да влезе в действие. Комисията чака от тях да проведат полемики в подтекста на ратификациите. Разбира се, ние оставаме ангажирани със страните-членки, парламентите и техните жители в демократичния развой до цялостната ратификация ", съобщи Домбровскис.

Според старши икономиста от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев СЕТА ще има позитивен резултат за българската стопанска система. С влизането в действие на СЕТА ще има растеж на износа на артикули от страна на български компании, сподели той по БНР.

Споразумението на процедура води до премахването на 98% от комерсиалните мита сред Европейски Съюз и Канада, като ограничавания има единствено за някои селскостопански артикули, за които беше контрактувано опазване на квотния режим. Производителите на 190 предпазени търговски марки ще могат да се употребяват от протекция на канадския пазар и да се продават под личните си имена.

" В този си детайл сметката е безспорна - това са пари, които се прахосват в търговията за безсмислено облагане сред някакви нормални, западни, европейски сътрудници и след това този разход към този момент ще изчезне. Това е най-видимият директен резултат ", сподели Ганев по националното радио.

" Отношение на България с Канада са ясни - Канада няма по какъв начин да се класира като най-големия ни главен сътрудник - нито търговски, нито капиталов. Между другото имаме търговски остатък във взаимоотношенията си с Канада, т.е. повече изнасяме, в сравнение с внасяме. Имаме един пазар от български компании, които изнасят към канадския пазар за над 90 милиона лв., и целият този пазар предстои на тези мита, които са нормално към 10 - 15 %. Безспорно, когато се олекоти една сходна търговия, и то в границите на към 10% да изчезне едно облагане, това ще разреши на компаниите, които са най-вероятно към 200 на брой и имат към този момент дейни връзки с канадския пазар, да могат да го вършат по-лесно. В този смисъл някакъв растеж ще има, само че ще има и опция за други компании, които до момента не са го правили, вероятно също да погледнат към канадския пазар. И все още има дребни компании, които съумяват, само че в бъдеще, евентуално ще бъдат повече ", разяснява в предаването „ Преди всички “ Петър Ганев.

Освен комерсиалните условия, със СЕТА се урежда и взаимната протекция на вложенията и на интелектуалната благосъстоятелност. Споразумението има разпореждания, отнасящи се до околната среда и до риболова. Всички те стартират да работят от през днешния ден - 21 септември.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР