Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили

...
Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили
Коментари Харесай

Спорът за избора на нови български изтребители продължава

Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) продължава.

Оказвал ли е президентът Румен Радев напън – на този въпрос дава отговор извънредно ръководителят на борда за избора на новия военен аероплан ген. Цанко Стойков.

Интервю на Габриела Наплатанова:

– Оказван ли беше напън на комисията?

– Не е оказван напън по време на работата на комисията и при правенето на крайния протокол и представянето му на министъра.

– Президентът интересуваше ли се, имаше ли мнение преди да бъде изработен този избор, което да ви подведе в една или друга посока?

– Никой от нито една държавна институция – нито президент, нито министър ръководител нито представители на министерство на защитата са взели участие по какъвто и да било начин… или са се интересували до окончателното правене на протокола, в който бяха изписани разбора и окончателната оценка.

– Защо отпадна офертата за американските самолети, това е което е най- изненадващото в действителност?

– На този стадий мога да кажа, това което споделих като резултата от цялостната оценка и откакто бъде оповестено решението на Министерския съвет, мога да разясня другите разисквания на другите възможности, които бяха показани.
Мога да споделя единствено че по избор на самите снабдители и самите страни, които участваха в състезанието предоставената информация беше класифицирана. Не сме я класифицирали ние – те желаеха тяхната индустриална информация, качества оперативни бойни и конкурентни качества да се запазят в границите на работната група и да не им се дава гласност.

– Има ли нещо манипулирано в процедурата, което да докара Ф-16 да изпадне?

– Това, което мога да споделя е, че в процеса на работата ни се наложи да доуточняваме някои въпроси, които не бяха ясни в в началото изпратените отговори от доставчиците. Това наложи да изпращаме претенции за информация за в допълнение осветляване на въпроси, които комисията счете за належащо, че би трябвало да бъдат получени от всички страни и бяха изпратени писма до трима снабдители.

--> На базата на това, което получихме беше, обвързвано с детайлно оценяване на предложенията, спазвайки модела на оценка, без да се демонстрира пристрастност или напън върху работата на комисията. След като всички самостоятелно се срещнаха с предложенията на другите страни, и след разискванията по всеки един въпрос, решенията бяха взети с цялостно единогласие и единодушие.Не е имало укриване на информация и двоякост в това, което ние сме изпратили като резултати от разискванията и оценката.

– Притеснява ли ви това което анкетната комисия ще търси като информация от вас?

– Нямам никакви терзания, тъй като всяко едно предложение е доста добре обосновано с мое персонално присъединяване и аз мога персонално да се наемам и да обясня, в случай че е належащо, пред която и да е институция.

– Смятате ли, че работа на анкетната комисия ще забави работата по плана и гласуването в Народното събрание на тази договорка?

– Искрено се надявам да няма такова закъснение и планът да продължи с осъществяването на идващия стадий, и това е непосредствено договаряне с определената страна Тъй като до края на тази година е срокът, в който ние би трябвало да се включим в първичната финансова рамка за погашение. Ако това не стане влизаме в неспособност да бъде спазена финансовата рамка, по която са направени предварителните планове от страна на страната за погашение на този аероплан.

– Как гледате на изказванието че изтребителната авиация е едно скъпо занимание и самолетите са скъпи играчки?

– Политизирането на този въпрос, изключително с новия аероплан, сякаш не дава добра подготовка на летателния сформира и инженерите посредством, на който летят МиГ-29, тъй като те дават и вършат всичко да осъществим дилемите, които са ни сложени. Това го вършим с високо равнище на професионализъм, не бих споделил че това е занимание.

– Коментарите на специалисти пречат или оказват помощ на процеса?

– Уважавам опцията всеки да изрази своето мнение свободно, когато то е умело, когато не е добре, го оставям на съвестта на тези, които го вършат. Те си знаят повода, заради която го вършат. Някои от квалификациите не са положителни и звучат обидно за хората, които рискуват живота си и са отдали силите си в работа на България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР