Спорът по делото е заради кашата в Закона за хазартаНационалната

...
Спорът по делото е заради кашата в Закона за хазартаНационалната
Коментари Харесай

НАП загуби дело за 4 милиона лева срещу Васил Божков

Спорът по делото е поради кашата в Закона за хазарта

Националната организация за приходите дефинитивно е изгубила дело за заплащане на 4.226 млн. лв. против хазартната компания на Васил Божков – " Еврофутбол ", съобщава Спорът по делото е поради кашата в Закона за
хазарта, основана по времето на ГЕРБ. Тогава компаниите на Божков плащаха 20% върху получените комисионни, а Българският състезателен тотализатор - 15% върху направените залози.

Изчисленията по делото напълно дават отговор на въпроса кое е било по-изгодно за хазартната компания и кое за страната.

През август 2019 година " Еврофутбол " подава декларация пред Държавната комисия по
хазарта за това какво е спечелила от организирането на залагания върху надбягванията с коне и кучета. Стойността на получените такси и комисионни е 10.2 милиона лв.. Това са сумите, за които " Еврофутбол " твърди, че остават чисто след изплатените суми на играчите.

" Еврофутбол " заплаща на 20% върху тази сума, което е дължима държавна такса – 2.042 милиона лв..

В същото време " Еврофутбол " е получил
залози за 42.079 милиона лв.. Ако се заплаща държавна такса от 15% върху залозите, дължимата сума е 6.311 милиона лв.

 

Разликата сред дължимата и платената такса е 4.269 милиона лв., споделя Държавната комисия по
хазарта в своето наказателно разпореждане, издадено на " Еврофутбол ". Малко по-късно тази комисия е закрита (след като част от чиновниците ѝ бяха арестувани), а приемник става Национална агенция за приходите. Данъчните стартират да си търсят тези пари, само че " Еврофутбол " апелира пред съда и печели.

Столичният административен съд (АССГ) твърди, че неплащането на тези пари не се дължи на някакво нарушаване на компанията. Съдът цитира чл.30 ал.6 от Закона за
хазарта, в който се споделя, че компанията е длъжна да подава декларация за разликата между стойността на получените залози и изплатените облаги.

В одобрения от министъра на финансите по времето на ГЕРБ пример на декларацията е налична единствено рубрика за цената на получените
залози, като липсва такава за изплатените облаги и за разликата сред тях. Съдът намира, че с пропуща да заявява цената на получените залози не се прави нарушаване на наредбата на закона.

Решението на АССГ е дефинитивно.

Друг арбитър обаче взема решение друго

През август тази година различен магистрат от същия съд обаче удостовери на първа инстанция, че частната
лотария на избягалия в Дубай предприемач Васил Божков фактически е ощетила страната с десетки милиони левове, като е плащала нелегално занижен размер на таксата за хазарт.

Компанията " Ню Геймс ", която организираше
лотарията и въртеше милиардни обороти, е наказана на първа инстанция, че дължи на Национална агенция за приходите 47.6 млн. лева държавни такси за хазарт плюс лихвите за интервала 2015 – 2019 година

От общата сума 34.9 млн. лева е главницата на дължимите, само че невнесени държавни такси за
хазарт, а 12.7 млн. лева са лихвите за петгодишния интервал. С това решение АССГ разгласи, че компанията е Божков е трябвало да заплаща такса от 15% върху залозите, а не надалеч по-малката сума – 20% върху комисионните.

Давността на част от отговорностите е изтекла, като те ще се погасят напълно по отминалост в края на 2024 година, излиза наяве от решението.

Към момента публицистите и жителите няма по какъв начин да наблюдават тези и доста други каузи от огромен публичен интерес, тъй като АССГ скри цялата информация в уеб страницата си.

Сагата " Божков "

Сагата за около 700 млн. лева, за които страната твърди, че не са платени от компании на предприемача Васил Божков, стартира в края на 2019 година след сигнал от неговите съперници братя Найденови. При неколкократни инспекции на Агенцията за държавна финансова инспекция Министерството на финансите откри, че при всички държавни управления от началото на 2014 година до края на 2019 година няколко
хазартни компании на Божков – " Еврофутбол ", " Ню Геймс ", " Национална лотария " и " Евробет ", са плащали нелегално занижен размер на държавната такса за хазарт. В резултат прокуратурата предприе огромна акция против крупния предприемач, който до оня миг беше в близки връзки с властта и на практика недостижим.

Повдигнати му бяха 19 обвинявания за всевъзможни закононарушения, в това число изнасилвания, само че той към този момент прозорливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт против Божков обаче и досега не е импортиран в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с
лотариите бе закрит с промени в закона, импортирани от Валери Симеонов, които оповестиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на компаниите на Божков бяха отнети и досега той не е съумял да си ги върне. Неотдавна с окончателни решения на ВАС  " Еврофутбол " и " Националната лотария " изгубиха възможностите си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

В началото на 2020 година, до момента в който управляващите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинявания и искания против Божков, той предприе контраатака от Дубай, разкривайки по какъв начин е " плащал 20% такса на управляващата shaika ".

Божков разгласи, че е бил рекетиран от някогашния министър председател Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил рство.

Така Божков образно обясни по какъв начин Законът зплатил подкупи за над 60 млн. лева, като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещаване във финансовото министеа
хазарта е бил изменен по този начин, че да има комфортни " малки врати " в полза на неговия бизнес, в подмяна на което той се е отчитал с пачки пред власта.

През юни 2020 укриващият се в Дубай предприемач подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лв. на Борисов и Горанов, с цел да не се пречи на бизнеса му. Божков споделя, че може да потвърди това, в случай че бъде потърсен, само че основният прокурор Иван Гешев го пренебрегва с претекста, че няма да разяснява изявления на обвинени.

В последна сметка прокуратурата бе принудена да се заеме с проблема, само че защото по него нямаше никакво придвижване, някогашният министър председател Кирил Петков, откакто взе властта, през 2022 година персонално даде показания на държавното обвиняване. По този мотив Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха противозаконни, а обвинявания против тримата и до през днешния ден не са повдигнати.

Междувременно Божков, дружно с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, обаче влезе в санкционния лист на Съединени американски щати по Глобалния закон " Магнитски " поради " значима корупция ". За разлика от Божков, против Пеевски няма подхванати никакви основни процесуални ограничения от страна на българската прокуратура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР