Спорът - чия собственост е Руската църква - продължава докато

...
Спорът - чия собственост е Руската църква - продължава докато
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил срещу българските интереси: Няма съмнение, че храмът Св. Николай в София е руски

Спорът - чия благосъстоятелност е Руската черква - продължава до момента в който вратите на храма стоят заключени. Според ловчанския митрополит Гавриил няма подозрения, че църквата е съветска, за което има и нотариален акт. Освен това митрополитът съобщи, че тя сигурно не е благосъстоятелност на Софийска митрополия или Светия Синод.

Посланик Митрофанова чака инструкции от съветския патриарх Кирил дали да отвори църквата. От наши източници разбрахме, че не е вярна публикуваната информация, че нощес при нея са били свещениците, с цел да желаят ключовете на църквата. Вчера патриарх Неофит назначи трима свещеници, които да служат в храма и сподели, че чака от съветското посолство да го отвори. Също и че е уведомил патриарх Кирил за проблема. Освен това, знаете, беше оповестено, че Посолството на Русия има нотариален акт за църквата. Това удостовери през днешния ден и Ловчанският митрополит Гавриил.

" Няма никакво подозрение,че собствеността на Руската черква е на Русия,тя е строена първо от Русия, с парите на Русия и през 1997 те са си извадили нотариален акт нов въз основа на всички тези документи,които имат,така че в това не може да има подозрение. Освен това съм бил 10 години в Софийска митрополия, в този момент съм в Светия Синод, ръководител на Върховния църковен съвет, който се занимава с парцелите на Св. синод, би трябвало да кажа, че такава благосъстоятелност на Руската черква нито се числи в Софийска митрополия, нито към парцелите на Светия синод ", разяснява за Ловчанския митрополит Гавриил

Очакваме през днешния ден това да се удостовери или отхвърли от Агенцията по вписванията. Продължават и разногласията под чия пълномощия е църквата - на БПЦ или на РПЦ. Според митротрополит Гавриил Подворието има собствен правилник, който през 2011 година е признат от Синода. Той ще бъде издирен и ще бъде показан на съвещанието на Синода на 3 октомври и тогава, съгласно него, ще стане ясно кой какви права има върху църквата.

Ловчанският митрополит не за първи път показва своята дълбока обвързаност към Русия. Колко непосредствен до Кремъл и съветския патриарх Кирил (Гундяев) е Гаврииил свидетелства негово изказване, че съветският език е езикът, на който приказва Бог.

Премиерът акад. Николай Денков също разяснява въпросът със собствеността на църквата.

" Видях нотариалния акт, публикуван през 1997 година Тепърва следва да се проучва по какъв начин стоят юридически въпросите със собствеността. Тъй като те би трябвало да бъдат на реципрочна основа във връзка с българската черква в Москва и на Руската черква в София ", сподели учен Денков.

Премиерът: Не са изгонени съветски свещеници, а хора, които са работели против националните ползи на България

Казусът разяснява и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов:

" Към днешна дата службите са на президента Радев, това настояват сътрудниците от ПП-ДБ. Надявам се те да са имали задоволително съображение, когато са готвили документите надлежно към тези жители. Първият въпрос е към тях, вторият за мен неотложно би трябвало да се отвори църквата ".

И по този начин, чакаме по какъв начин ще се позволи казусът с Руската черква.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР