Спор в пленарната зала предизвика предложение за редакция във финансовите

...
Спор в пленарната зала предизвика предложение за редакция във финансовите
Коментари Харесай

Предложение, свързано със заплатите на депутатите, предизвика спор в пленарната зала

Спор в пленарната зала провокира предложение за редакция във финансовите правила в плана на устав на Народното събрание (НС). Заради вълнения в залата ръководителят на Народно събрание Росен Желязков даде 10 минути отмора. След това разискването на парламентарния устав беше възобновено, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според в този момент настоящите правила по бюджета на Народно събрание към главните заплати на депутатите се начисляват спомагателни месечни хонорари

за трудов стаж и професионален опит – 1 на 100 за всяка прослужена година. Петър Петров ( " Възраждане " ) предлага към трудов да се добави „ или застрахователен “ стаж, както и на депутатите да се обезпечава безвъзмезден абонамент за правно-информационна система и безвъзмезден достъп до библиотеки и читални.

В тази връзка Искрен Митев от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ упрекна Петров ,

че явно неговата депутатска заплата не му стига и, с изключение на трудов, желае да се добави и застрахователен стаж. Иска Народно събрание да му заплаща още по-голяма заплата, да му заплаща безвъзмезден достъп до библиотеката и читалнята и безвъзмезден достъп до правните системи, разяснява Митев и изиска сътрудника му от „ Възраждане “ да изясни за какво.

В отговор Петър Петров сподели, че трудовият стаж бива тълкуван като застрахователен стаж .

Той означи, че 200 хиляди лица, упражняващи свободни специалности, са дискриминирани, тъй като не се обезпечават за болничен и майчинство. За да се избегне тази дискриминация, направих това предложение, да могат самоосигуряващи се лица, упражняващи свободни специалности да са равнопоставени, уточни той. Петров уточни, че като правист по този начин или другояче употребява правноинформационни системи, има и карта за Народна библиотека, само че подобен достъп би бил от изгода и за останалите депутати. 

Това, което оферирате, не е за 200 хиляди индивида ,

а за вашата персонална заплата, репликира го Митев. По думите му 300-600 лв. е таксата за правно-информационната система и картата за Народна библиотека. 

Преди това депутатите одобриха в правилника на Народното събрание, че импортираните въпроси в границите на парламентарния надзор до разформироване на Народното събрание (НС) следва да получат писмен отговор.

Министър-председателят, заместител министър-председателят и министърът ще могат да отсрочат единствено вербален отговор на въпрос

или запитване заради болест или командировка отвън страната и при неотложни случаи, само че не повече от два пъти, одобриха още националните представителите. Предложението за редакция беше направено от Павела Митова („ ИТН “). Досега правилникът даваше опция да се отсрочват вербален или писмен отговор на въпрос или запитване заради болест, командировка отвън страната или при неотложни случаи. 

Народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши учебни заведения, резервират заеманата от тях служба

и могат да продължат да упражняват преподавателската си активност или да употребяват неплатен отпуск до края на пълномощията им по съглашение със съответното висше учебно заведение, одобри още Народното събрание по предложение на ГЕРБ-СДС. 

В правилника на Народно събрание беше записано, че парламентарните групи и парламентарните комисии

имат право на нещатни специалисти. Нещатните специалисти към парламентарните групи са до 10 за всяка обособена група. Максималният брой нещатни специалисти за една непрекъсната комисия е не повече от половината от броя на членовете ѝ.  

Досега беше регламентирано единствено, че националният представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници .

В Народното събрание се основава и води обществен указател на нещатните сътрудници в Народното събрание. В регистъра се вписват и лицата, които вземат участие в подготовката, разискването и приемането на актове или документи в Народното събрание по цивилен контракт, предоставената задача и размерът на възнаграждението при съблюдаване условията за отбрана на персоналните данни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР