Спомняте си какво точно представлява игленикът – малко кръгло парцалче,

...
Спомняте си какво точно представлява игленикът – малко кръгло парцалче,
Коментари Харесай

Николай Милчев: 2021 - годината на игленика, ловене на риба в чумава вода

Спомняте си какво тъкмо съставлява игленикът – малко кръгло парцалче, закачено на стената, на което се забождат иглите. Понякога иглениците могат да бъдат красиви – украсяват ги по друг метод, битов или въобще.

Кръглото парцалче с иглите изпълва стаята с топла и тайнствена домакинственост, с грижа и къщовност. Ако игленикът си имаше герб, девизът му би трябвало да е: „ Хич не ме боли “.

А самата пандемия извършва ролята на бинт. С пандемията – разбирай, бинта – си превързахме раните от страхове и лакомия, превързахме си крадливите, само че и милващи ръце, омотахме си пътищата и безпътиците, привързахме се животоспасително с бинт и за любовните, и за болничните си кревати. И тъй като бинтът стана най-модната завеса в театъра на парадокса, на сцената излязоха нови герои. Циркът възкръсна - и нашият, и международният.

От институти, лечебни заведения и лекарствени компании, от тавани и изби, от тв приемници и радиа изпълзяха всевъзможни плъхове и палячовци. Появиха се и почтени и положителни хора, само че в цирка кой ти гледа нещо друго от палячовците?

В персонален проект мога да оповестя, че се сбъдна кошмарът ми от ученическите години – да ни поучават и ръководят математици. Математикът в моята гимназия беше два метра висок, караше колело и като преминаше с колелото си около мен на улицата, се провикваше:
– Двойчица, отново двойчица!
И аз се смалявах пред този колос и математически мой изтезател.

Педагогическата върлина караше колелото си с щипки на крачолите. Страх го беше другаря Айвазов от усложнение на крачолите му в спиците на колелото. Колко пъти единствено съм се молел да му се омотаят крачолите и да падне. Ядец - нищо такова не се случи. Моите математически двойки нарастваха в геометрична градация, а той продължаваше с колелото си напред.

И през днешния ден вманиачени, самовлюбени и опиянени от неочаквана популярност персони желаят да ни трансфорат в таралежи – колкото повече игли, толкоз повече хора таралежи. Таралежи със зелен документ.

Най-отвратителното е, че кръгът се затваря. По-точно – няма кръг, има дъно, което наподобява на кръг, показва ни се за кръг.

А международният държавен нарцисизъм – имунизационният нарцисизъм, е заслужен за джунгла, но от най-свирепите джунгли.

Богатите страни и основно две-три, които въртят света на дребния си пръст, с цел да могат по-лесно да си го сложат в джоба, извисиха живота на поданиците си до облаците, а останалите? Останалите и за игленици не стават. Кой ще ти хаби пари за някакви останали други отвън островите на блажените?

Позор и неуспех, блуждаене и беззащитност и ловене на риба в чумава вода – това се случва на света.

Но който лови риба в чумава вода, рано или късно самичък пие от водата.

Николай Милчев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР