СподелиВърховният административен съд (ВАС) обезсили разпореждане на Административния съд в

...
СподелиВърховният административен съд (ВАС) обезсили разпореждане на Административния съд в
Коментари Харесай

ВАС отмени съдебно решение, което спря демонтажа на МОЧА

Сподели
Върховният административен съд (ВАС) обезсили предписание на Административния съд в София, с което по тъжба на Сдружение „ Изправи се.БГ “ и група физически лица е подредено да се прекрати демонтирането на паметника на Съветската войска. Това заяви Върховен административен съд на формалната си страница.

Делото е формирано по частна тъжба на Областна администрация – София. Ответниците са Сдружение „ Изправи се.БГ “, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров, Виктор Йочев и Георги Кадиев.

Върховните магистрати оставят без разглеждане настояването, с което се оспорват дейности на длъжностни лица от Областна управа-София по разглобяване и нарязване  на бронзовите фигури на Паметника на Съветската войска. Касационният състав на Върховен административен съд приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е неприемливо, защото Сдружение „ Изправи се.БГ “ и физическите лица нямат юридически интерес от обжалването.

„ В случая дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската войска не засягат директно и директно правната сфера на искателите – физически лица, и не накърняват директно и директно техни субективни права и ползи, заради което настояването им е следвало да бъде оставено без разглеждане заради липса на юридически интерес “, разясняват от Върховният административен съд.

По делото е налице още една причина за оставяне на настояването за преустановяване дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска “ без разглеждане заради липса на юридически интерес.

Припомняме,че през декември 2023 година по искане на партиите „ Възраждане “ и „ Изправи се.бг “ Административният съд в София-град разпореди да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по ремонт на паметник Паметник на Съветската войска, извършващи се в Княжеската градина в София.

В края на предходната година демонтираните бронзови фигури от монумента Паметник на руската войска бяха преместени до площадката за предпазване в с. Лозен при засилена защита.

За запазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за предпазване е подписан контракт с общинска охранителна компания.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР