СподелиВ Гърция тази събота беше регистриран първият брак на първата

...
СподелиВ Гърция тази събота беше регистриран първият брак на първата
Коментари Харесай

В Гърция бе регистриран първият гей брак

Сподели
В Гърция тази събота беше регистриран първият брак на първата еднополова двойка в сходства с новия закон, допускащ гей браковете.

Активистите за правата на ЛГБТИ общността Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис се ожениха в кметството на Неа Смирни, предградие на южна Атина. Двамата мъже, които от години живеят дружно и са осиновили три деца, към този момент са публично семейство, а не „ съжителстващи лица “.

Новият закон значи, че 52-годишният Ставрос към този момент няма да се тревожи за ориста на сина си, в случай че той почине преди колегата си Димитрис или дали ще му бъде разрешено да вземе своите (небиологични) деца близнаци от учебно заведение. Петимата най-сетне ще се считат за семейство – а не за „ непознати “, означи Гавриелиадис.

Гаврилиадис разяснява пред Bloomberg, че новият закон е добре пристигнало решение на проблемите на фамилията му. След сватбата той публично ще осинови близнаците на Димитрис, а Димитрис ще осинови неговия наследник.

„ Най-накрая ще бъдем семейство с две семейства “, сподели той. Законът „ уважава свободата, равенството, любовта, нашето достолепие и подсигурява правата на нашите деца “, акцентира Ставрос Гаврилиадис.

Говорейки пред Skai TV, заместник-кметът на Неа Смирни, Константинос Анагностопулос, който организира сватбата, съобщи, че законът е покрил правна празнота и изрази съмнение, че и други еднополови двойки ще последват образеца на Ставрос и Дмитрис.



Припомняме, че на 15 февруари 2024 година гръцкият парламент утвърди законопроект за одобрение на еднополовите бракове в забележителна промяна, насърчавана от консервативното държавно управление, макар гневната опозиция на православната черква в страната.

Новият закон разрешава осиновяването на деца, само че в същото време изключва опцията за сурогатно майчинство. Европейски Съюз се пробва да хармонизира законодателството, с цел да се оправи с този проблем, само че среща опозиция от страни като Италия и Унгария. Заедно с Гърция общо 16 от 27-те страни членки на Европейски Съюз към този момент признават еднополовите бракове.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР