СподелиУкраинският президент сменя военното ръководство в труден за армията момент:

...
СподелиУкраинският президент сменя военното ръководство в труден за армията момент:
Коментари Харесай

Рокадата на генерали: какво можем да очакваме от Сирски

Сподели
Украинският президент сменя военното управление в сложен за армията миг: при намаляваща поддръжка от сътрудниците и сериозен дефицит на муниции. Решението на Зеленски не се възприема еднопосочно в Украйна, написа ARD.

През уикенда украинският президент Володимир Зеленски назначи и нови заместници на главнокомандващия Олександър Сирски, който наследи Валери Залужни на поста. Мнозина обаче подлагат на критика промените във военното управление, отбелязва немската обществено-правна медия.

Жителката на Киев Мария Харпун е една от разочарованите. Жената нито поддържа, нито схваща хода на президента:

„ Имаме доверие на Залужни и не мога да кажа, че това решение усъвършенства нещо, или че бе належащо, с цел да се излезе от застоя. Ако загубим страната си поради това решение, в никакъв случай няма да извиним “, предизвестява тя.
Предизвикателства, макар опита
Независимо от тези настроения, 58-годишният Олександър Сирски в този момент управлява украинската войска. За доста хора самият факт, че новият главнокомандващ е бил подготвен в Москва, е задоволителен, с цел да му нямат доверие, демонстрират реакции в обществените мрежи.

Част от иронията на тази война е, че човек, който е роден в Москва, би трябвало да води армията през третата година на войната в Украйна, разяснява ARD. Не е лесна задача, споделя украинският военачалник от запаса Ихор Романенко: „ Руснаците напредват, а въвеждането на нов екип изисква време. Дори и да се вземе поради това, че Сирски има опит “.

Но освен той е нов във военното управление. Началникът на Генералния щаб също е заменен. „ Целият екип се сменя. Ще бъде належащо известно време, с цел да се срещнат те с новите си задания. Това е риск “, изяснява Романенко.

Репутацията на Сирски е спорна, написа още немското издание. Той има дълга армейска кариера, опит във война и е виновен за решителните триумфи в Киев и Харков. Някои обаче надменно го назовават също по този начин и „ касапинът “. Именно Сирски държеше на отбраната на Бахмут. Вярно е, че в боевете тогава бяха убити хиляди съветски наемници на „ Вагнер “, само че и доста украински бойци изгубиха живота си в несполучливата отбрана на града.

Това е тактичност, към която новият главнокомандващ се придържа и до през днешния ден. През януари той съобщи, че задачите на украинската войска остават непроменени: „ Да удържим позициите си, да удържим територията си, да изтощим съперника с оптимални загуби, да преследваме дейна защита, като поемаме самодейността. Това е, което вършим всеки ден. “
Трудното завещание на Сирски
Олександър Сирски поема мъчно завещание, четем още в обявата на ARD. Неговите решения и триумфи се съпоставят с тези на известния Залужни, освен това в миг, в който американската военна помощ зацикля, а на бойното поле се усеща голяма липса на муниции.

Въпреки това Ихор Романенко чака и настъпателни интервенции: „ Разполагаме със средствата да проведем стратегическа защита по фронта от 1500 километра. Но Сирски ще изиска от подчинените си да организират контраатаки и даже настъпления в региона, в който има слаби места в защитата на съперника, както и задоволително запаси и запаси “, изяснява той, представен от ARD.

Романенко счита още, че в този момент Сирски би трябвало да потвърди, че е кадърен да задава на президента и неприятни въпроси. Смята се, че връзките сред Зеленски и новия главнокомандващ са близки. След неуспеха на украинската лятна атака Зеленски изпитва обезверена потребност от военни триумфи. Сирски ще би трябвало да се оправи с дефицита на бойци и военни ресурси, както и да завоюва доверието на украинското население през идващите няколко месеца.

*Текстът е оповестен в.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР