СподелиУчени предполагат, че са открили най-голямото масово погребение в Европа,

...
СподелиУчени предполагат, че са открили най-голямото масово погребение в Европа,
Коментари Харесай

Най-голямото масово погребение в Европа: Общ гроб на над 1500 души, починали от чума, е открит в Нюрнберг

Сподели
Учени допускат, че са разкрили най-голямото всеобщо заравяне в Европа, оповестява Мейл онлайн.

Мястото в Нюрнберг, Германия, съдържа скелетите на най-малко 1500 души, умряли от бубонна чума, която е умъртвила до 60% от популацията на Европа през Средновековието. Броят им обаче евентуално ще надвиши 2000, считат откривателите.

Експертите считат, че телата са били заровени през първата половина на 17-и век след безмилостна вълна на заболяването.

Бубонната чума се популяризира посредством захапване от бълха, която е инфектирана с бактерия, наречена Yersinia pestis.

Засегнатите умират бързо и извънредно след припадък на висока температура, трептене, повръщане, главоболие, делириум и „ гнойни бубони “ (отоци).

Кметът на Нюрнберг Маркус Кьоних направи изказване, че откритието е „ от огромно значение надалеч отвън района “. Гробовете съдържат тленни остатъци на деца и старци, мъже и дами – чумата не се е серпантина пред пола, възрастта или обществения статус, сподели той.

„ От единствено себе си се схваща, че към тази исторически и археологически значима находка би трябвало да се подхожда внимателно и по подобаващ метод “, изясни кметът.

Мелани Лангбайн от отдела за запазване на културното завещание в Нюрнберг сподели, че са разпознати осем чумни ями, всяка от които съдържа няколкостотин тела, написа Българска телеграфна агенция.

„ Тези хора не са били заровени в нормално гробище, макар че в Нюрнберг е имало обособени гробища за чума “, споделя Лангбайн пред CNN. „ Това значи, че огромен брой мъртъвци е трябвало да бъдат заровени в къс период, без да се преценяват с християнските погребални практики “, разясни Лангбайн.

Няколко от костите са физически повредени в резултат на бомбите, паднали в региона по време на Втората международна война, оповестява сп. „ Шпигел “. Други са зеленикави на цвят заради отпадъците от прилежащия меден комбинат, които са били изхвърляни на мястото.

Някои тела са били с облекла или увити в плат, когато са били погребвани, само че като цяло те са били компактно подредени в гробното пространство, което отразява високата смъртност от смъртоносната болест.

Погребенията са открити по време на изкопни работи в ниви преди построяването на нов старешки дом в Нюрнберг.

Въпреки че до момента са открити 500 скелета, един от специалистите счита, че те могат да доближат 2000 или даже повече.

Не е имало никакви индикации, че на това поле има погребения – споделя Джулиан Декер, чиято компания In Terra Veritas прави изкопните работи.

„ Аз персонално чакам броят им да доближи 2000 или даже повече, което ще го трансформира в най-големия всеобщ гроб в Европа “, изясни специалистът.

Чумните пандемии връхлитат света на три талази от 1300 година до 1900 година и убиват милиони хора. Първата вълна, наречена „ Черната гибел “ в Европа, е от 1347 до 1351 година, при втората през 1500 година се появява нов вариант на заболяването, а последната в края на XIX в. се популяризира в Азия.

Нюрнберг е страдал от чумни епидемии почти на всеки 10 години от 14-и век нататък, което прави датирането на новооткритите остатъци относително мъчно.

При радиовъглеродното датиране се мери количеството на въглерода, с цел да се дефинира тъкмо възрастта на един гроб сред края на 1400 година и началото на 1600 година

Експертите обаче откриват ръкопис от 1634 година, в който в детайли се разказва епидемията от чума на това място, лишила живота на повече от 15 000 души сред 1632 и 1633 година

Това ги кара да заключат, че тези тела евентуално са точно от чумната зараза от 1632-1633 година

Ралф Шекира, ръководещ шеф на WBG Group, която работи по новия старешки дом, призна, че не са очаквали такава значима находка.

„ Като строителен бизнесмени ние сме наясно със смисъла на археологията и със задължението се организират и документират такива разкопки “, сподели той.

Следващата стъпка е да се извадят всички скелети и да се изследват костите за следи от чумната бактерия Yersinia pestis, изясняват учените.

Според скорошно изследване гените, които са предпазвали хората от заболяването преди време, са наследствени и след това усилват риска от заболяването на Крон и ревматоиден артрит.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР