СподелиТракторите и общинарите в СОС изпълниха задачата си – да

...
СподелиТракторите и общинарите в СОС изпълниха задачата си – да
Коментари Харесай

Тракторите и общинарите от СОС изпълниха задачата си – да оказват натиск, необходим на ГЕРБ

Сподели
Тракторите и общинарите в СОС извършиха задачата си – да оказват напън, нужен на ГЕРБ/ДПС, с цел да се завърне премененият Илия в изпълнителната власт. Ето по какъв начин бе замислена ротацията като „ пералня “ за ГЕРБ.

Оплакванията на зърнарите и протестът на СОС от политическите им аналози – общинарите на ГЕРБ – са един и същи феномен, който може да бъде наименуван зърнаро-общинарски ламенти. Той е артикул на натиска на ГЕРБ-ДПС да изпълнят държавното управление с техни хора при ротацията. Затова и в двата случая не е ясно какво тъкмо желаят общинаро-зърнарите. Но каквото и да е то, най-малко всеки ден е друго.
Кой подкрепя изнудването
Да си запазят изключителните облаги, поръчките, компаниите подизпълнители, калинките и другите екстри? Естествено, сходни претенции не могат да се артикулират намерено, тъй като множеството са неприлични, а приличните като цяло са изпълнени (или елементарно изпълними): големи дотации отиват при зърнопроизводителите, а ГЕРБ биха имали огромен късмет да прокарат и лични политики, стига СОС да проработи. Но това не пречи ламентите, подкрепени с блокажи на трактори по пътищата и телеса в СОС, да се употребяват като лост за изнудване. Тракторите се издадоха, че чакали с наслада ротацията. Телесата пък напряко плашеха с нови локални избори в София.

В общ проект сходни номера и изнудване ще следим до тогава, до момента в който огромни елементи от интелигенцията подкрепят изпращането на корумпета и полу-корумпета в Народното събрание, след това упрекват останалите партии, че се коалират с тях, а най-после упорстват салдото на силите да се възпроизведе и в държавното управление. Има и други аргументи, само че тази е нужна и задоволителна за реализиране на отрицателния резултат.

(„ Корумпе “ – с изключение на нежно журналистическо послание – е специфичен и нужен механически термин, отнасящ се за фигури, които не са осъждани и даже разследвани в българската правна система, само че попадат в интернационалните описи на корумпирани лица и в обоснованите подозрения на болшинството българи.)

Защо пък ГЕРБ и Движение за права и свободи да не изпълнят държавното управление с техни министри, би попитал някой? Какво му е неприятното, при ротацията да се завъртят нещата и като брой на министри? В последна сметка, в случай че има обективна формула 50:50, в този момент би трябвало да е ред на ГЕРБ-ДПС да подредят държавното управление. Този зов за висша политическа правдивост се поддържа нормално и със следните „ причини “:
Корупционните обвинявания не можаха да се потвърдят
Истина е, че корупционните обвинявания – дотолкоз, доколкото ги имаше въобще – против герои от ГЕРБ и Движение за права и свободи окапват едно по едно като круши:

– Най-интересният проблем към този момент е по абсурда „ Божков “, където се оказа, че хазартният необут регулярно е ходил с огромни суми пари в евро и лв. при министър Владислав Горанов, само че не можа да се потвърди, че не си ги е отнасял назад у дома без да ги остави на министъра. Подобен дребен пропуск в доказателствата се наблюдаваше и по отношение на персоналния ПР на господин Борисов, която постоянно ходила в офиса на Васил Божков, само че неразбираемо с каква цел: в подаръчните пликове е можело да има всичко – календари, рекламни материали и всевъзможни други почтени работи;

– С къщата в Барселона нещата доближиха аналогично състояние – всички знаят кой и за какво е живял в нея и по какъв начин я е употребил като своя, само че писмено всичко е изрядно или най-малко се държи на трупчета до комфортен миг за офанзива против господин Борисов;

– Г-н Борисов не е в листата „ Магнитски “. Изречението за даваните от господин Божков подкупи: „ Тези чиновници включват един сегашен политически водач, както и някогашният ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ) “ се отнася до филанкишията в частта „ един сегашен политически водач “.

– Поне две огромни схеми за изнудване на магистрати и политици бяха открити – на Пепи Еврото и Нотариуса, мир на праха му. И двамата са поддържали ВИП клубове/ресторанти за висши магистрати, само че още никой публично не се е осмелил да разплете тези зависимости, макар че Антикорупционният фонд е направил доста в тази посока.

Според думите на разнообразни осведомени очевидци и *настоящият и.д. основен прокурор наподобява също е бил чест посетител на най-малко едно от тези заведения, само че това не му попречи да се радва на доверието на ГЕРБ-ДПС и да бъде определен скоростно на актуалната си служба. С което окапването на крушите-обвинения против политици се интензифицира. (Особено трогателен детайл беше импортиран от прокуратурата, която съумяла да приготви обвиняване против Нотариуса, само че за жалост била изпреварена от преждевременната му смърт);

– При господин Пеевски нещата са още по-чисти. За него българското правораздаване не може да откри причини, с които да го упрекна за нещо, а пък американското не може да откри причини, с които да го оневини и да го извади от „ Магнитски “. Като цяло – реми.

Всичко това ясно показва, че обвиняванията в корупция не съумяха да се потвърдят. Ако не престават да пробват да се потвърдят сами, те и за в бъдеще няма да съумеят.
И да е имало нещо, към този момент е „ изпрано “
Аргументът тук е малко като: „ не съм откраднал шапката, плюс това я върнах “. Но концепцията е, че самото ротационно ръководство поставя завършек на всички корупционни подозрения и обвинявания. Ротацията в тази ситуация се мисли като центрофуга на пералня. От тази центрофуга ГЕРБ-ДПС излизат чисти, а ПП-ДБ – мръсни, за което би трябвало да бъдат непрекъснато укорявани. Диалектиката чисто-мръсно не е доста ясна, само че да речем, че това са относителни понятия, които зависят от упованията на публиката: едните излизат по-чисти от предстоящото, а другите – по-мръсни от него.

В последна сметка, всички са маскари и е заслужено да вземат участие по равно в държавното управление. Ако горните причини не сработят, се твърди, че от центрофугата на ротацията всички излизат сиви. А пък и Асен Василев и Даниел Лорер купили по-евтино къща, ремонтирали я и я продали след това по-скъпо на бизнес-дама, която по времето на ръководството на ГЕРБ получила контракт за 7% комисионна от винетки. Плюс това Кирил Петков бил имал канадско поданство, а на Христо Иванов носът му е дълъг. Като прибавим и скромния растеж на ген. Атанасов, нещата сред ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ се изравняват – най-малко в килограми и сантиметри. Ерго, присъединяване им в държавното управление би трябвало да е уравновесено и ГЕРБ-ДПС би трябвало да получат доста министри.

България е парламентарна република, което значи, че каквото болшинство има в Народното събрание, такава ще бъде и композицията на държавното управление. Ротационната формула беше късмет за избрани партии, натрупали корупционен багаж, в границите на девет месеца да покажат на обществото, че са си взели записка, създали са нужните кадрови промени и са подготвени да вървят напред с ново лице.

Уви, ГЕРБ и Движение за права и свободи разчетоха ротационната формула неправилно – като пералня, която ще им разреши да си останат безусловно същите, само че леко поизбелени. Това е драмата на сегашната обстановка. В тази обстановка ламентите на зърнаро-общинарите са в действителност планувани да бъдат хор за триумфалното завръщане на пременения Илия в изпълнителната власт. Но чувство за какъвто и да било успех липсва.

PS. След завършването на текста стана ясно, че СОС към този момент има определен ръководител и блокажът от страна на ГЕРБ е вдигнат. Това е добра вест – въпреки всичко здравият разсъдък надви и столицата ще има своето ръководство. Ще се избегнат и нови локални избори, които са безсмислени. В последна сметка обаче излиза наяве, че ръководителят на СОС просто е бил инструмент за по-общ политически напън от страна на ГЕРБ против ПП-ДБ. В един миг обаче протестът стартира да наподобява толкоз несъизмерим, че имаше капацитет да вреди на ГЕРБ.

­*Особено показателно е самото опрощение на господин Сарафов за визитите му в ресторанта: „ Тук се касае за извънредно грозна, груба и безпардонна корист с институцията прокуратура, за благополучие не на цялата, само че на профилираната прокуратура, която е употребена за почистване на сметки и завладяване на бизнеси. Аз съм жертва в този проблем, колкото и тези, които изгубиха здравето си, жертва съм на така наречен оперативно майсторство, като Гешев ме предложения в ресторанта и ми спретна оперативна композиция, пазейки компромати за мен и употребявайки ги като оръжие против мен. Изясняването на този проблем е основен
залог за по-нататъшното действие на прокуратурата “.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР