СподелиТочно в полунощ България беше официално приета в Шенгенското пространство

...
СподелиТочно в полунощ България беше официално приета в Шенгенското пространство
Коментари Харесай

България влезе официално в Шенген по въздух и вода

Сподели
Точно в среднощ България беше публично призната в Шенгенското пространство по въздух и вода. От 00.00 ч. на 31 март българските жители, пътуващи в Шенген, към този момент не подлежат на паспортен надзор, а единствено на инспекция летищна сигурност.

Причината за частичното присъединение е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на Европейски Съюз, изразила възражения, водена от опасения за приток на претенденти за леговище.

Първи без граничен надзор у нас влязоха пасажери с полет от Неапол. Те споделиха, че виждат смяна и са минали по-бързо до изхода от летището.
Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде маркирано през днешния ден със алегорично отваряне на границата.
Това ще се случи на тържествена гала на Терминал 2 на летище София, в който ще вземат участие министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на превоза и известията в оставка Георги Гвоздейков.
България реализира дългогодишната си цел да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие договаряния.
Първоначално отпадат инспекциите по въздушните и морските граници, а до края на годината се чака решение и за сухопътните граници.

Проверките по речните граници остават към този момент, в това число и за прекосяване на българско-румънската граница по Дунав, тъй като е признато, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове доникъде на годината да бъде признато решение за цялостно отпадане на инспекциите при пътешестване от и до България и Румъния от страни от Шенген.
Европейската комисия горещо приветства присъединението на България и Румъния
„ Приветствам премахването на инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници. Това е огромен триумф и за двете страни. А също по този начин и исторически миг за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно придвижване в света. Заедно построяваме по-силна и по-обединена Европа за всички наши жители “, съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена в известие за медиите на Европейска комисия.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи, че „ присъединението на Румъния и България прави Шенген по-силен “

„ Горещо приветствам и двете страни за усилената работа “, съобщи Схинас, представен от Европейска комисия, и добави: „ Ние ще продължим да вървим дружно по пътя напред “.

„ Следващата стъпка е премахването на инспекциите и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат “, сподели комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР