Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята вчера вечерта. Магнитометрите в

...
Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята вчера вечерта. Магнитометрите в
Коментари Харесай

Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята вчера вечерта, какви са последиците

Екстремно мощна геомагнитна стихия обхвана Земята през вчерашния ден вечерта. Магнитометрите в обсерватория Панагюрище записаха първата вълна към 20 ч., а малко след среднощ стойностите доближиха и най-високата 9-та степен от скалата на К-индекса. Това оповестиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Слънчеви изригвания са следиха през цялата седмица. Активен район AR3664 създаде поредност от залпове, които бяха съпроводени с изхвърляне на коронална маса. За страдание неговата интензивност продължава и сега, което значи, че порциите от плазма ще подхранват магнитните разстройства и през идната седмица.

Най-голям резултат от магнитната стихия може да се чака върху спътниците и получаваните през тях услуги за навигация, телекомуникация, синхронизиране на автоматизирани интервенции и други На по-високи географски ширини е допустимо и индуциране на напрежения във високоволтови трансформатори, дълги кабели и тръбопроводи, както и нараснала радиация за екипажите и пасажерите в самолетите.

Метеочувствителните хора несъмнено ще усещат дискомфорта на внезапните магнитни вариации в идващите дни.

Аврорални сияния може да се чакат на по-големи територии, стига облаците да не ги скрият, прецизират от НИГГГ към Българска академия на науките. 

Припомняме, че такива сияния бяха видяни в някои елементи от България нощес .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР