СподелиСамо през миналата година двама от най-влиятелните политици в света

...
СподелиСамо през миналата година двама от най-влиятелните политици в света
Коментари Харесай

Вижте на какво се дължи невероятният подем на Виетнам!

Сподели
Само през предходната година двама от най-влиятелните политици в света бяха на посещаване в Ханой – президентите на Съединени американски щати и Китай. Интересно е да следим по какъв начин Виетнам бива ухажван от най-големите, написа немската социална медия ARD в обширна обява за 100-милионната страна, изживяваща сега същински напредък.

Със Съединени американски щати Виетнам поддържа така наречен обхватно стратегическо партньорство, което е най-високото равнище на дипломатически връзки. А с Китай има подписано съглашение за създаване на „ общо бъдеще “. Освен това кове съюзи и с други значими сътрудници, да вземем за пример с Япония, показва още немското издание.
„ Бамбуковата дипломация “ на Виетнам
„ Виетнам не желае да се слага в обстановка да избира сред обособените сили, а се стреми да бъде другар с всички, като употребява съперничеството сред тях в своя изгода “, споделя Хуон Ле Ту от неправителствената организация „ International Crisis Group “. Неслучайно външната политика на Ханой е наричана „ бамбукова дипломация “: гъвкава е във всички направления, само че, сходно на бамбукова пръчка, не се чупи елементарно.

През последните години политическите наблюдаващи виждат осезаемо активизиране от страна на Виетнам: страната залага на многопосочна външна политика, която се състои в построяването на мрежа от разнообразни сътрудници, с цел да бъде държан в шах Китай.

От една страна Китай и Виетнам следват обща идеология: и двете страни са комунистически режими, властническо ръководени еднопартийни системи. От друга обаче – връзките сред тях са напрегнати поради териториалните искания в Южнокитайско море и все по-агресивното държание на Китай в района, напомня ARD. Затова Вашингтон е извънредно значим сътрудник от позиция на сигурността. Така Съединени американски щати, които единствено преди няколко десетилетия бяха във война с Виетнам, през днешния ден са измежду значимите му другари.

Социалистическата национална република съставлява дълга линия земя по западното крайбрежие на Южнокитайско море. На север се намира столицата Ханой, а на юг – икономическата метрополия Хошимин, някогашен Сайгон.

Във Виетнам живеят към 100 милиона души. Населението е най-вече младо, като най-голямата група съставляват хората на възраст сред 30 и 34 години. Виетнамците са начетени и работливи, а в последно време страната им се развива с бързи темпове. Миналата година Виетнам реализира 5% растеж и е считан за една от най-динамичните стопански системи в Югоизточна Азия – още една причина да бъде ухажван от всички, в това число от Европа. Преди три години Виетнам подписа с Европейски Съюз съглашение за свободна търговия, налице са и редица двустранни търговски съглашения с други страни.

В момента страната печели и от тактиката на западните компании, ориентирана към диверсификация. „ Китай плюс едно “ се назовава тази тактика за понижаване на зависимостта от производството в Китай. Тази нова политика работи в интерес на Виетнам, където доста западни компании влагат в построяването на индустриални бази за експорт.

Наред с това Виетнам разполага с големи находища на редки метали, които се употребяват да вземем за пример за производството на микрочипове. Богатството на първични материали прави страната забавна и за интернационалните вложители, които се стремят да понижат зависимостта на своите вериги за доставки от Китай.
Обратната страна на медала
Нарастващото геополитическо значение на Виетнам в битката за превъзходство сред Китай и Съединени американски щати има обаче и своите негативни страни. „ Западните сътрудници към този момент оказват по-малко напън за възстановяване на ситуацията с човешките права във Виетнам “, споделя Нгуен Джанг, специалист за Виетнам в сингапурския проучвателен център ISEAS.

Един образец: твърдите дейности на управляващите против деятели и природозащитници. В отчет на „ Амнести интернешънъл “ се приказва за „ тормоз, наблюдаване, случайни арестувания и политическо стимулирано наказателно гонене “ на деятели, както и за „ тревожни случаи на изтезания и други форми на малтретиране “.

Публикацията на Кристияне Юстус е поместена в Дойче Веле.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР