СподелиПолитиката на Джо Байдън и демократите спрямо Израел, която подтикна

...
СподелиПолитиката на Джо Байдън и демократите спрямо Израел, която подтикна
Коментари Харесай

Как ще се отразят пропалестинските университетски протести в САЩ на изборите през ноември?

Сподели
Политиката на Джо Байдън и демократите по отношение на Израел, която подтикна хиляди студенти в Съединени американски щати да стачкуват, може да повлияе на вота на младежите и да навреди на възможностите му за преизбиране, предизвестиха специалисти.

Хиляди студенти в университети в Съединени американски щати се причислиха към пропалестински манифестации, откакто войната на Израел в Газа умъртви повече от 34 000 души.

Някои от митингите започнаха с апели към университетите да се откажат от вложения в компании, които доставят оръжия и съоръжение на израелската войска. Но защото администрацията на Байдън продължава да поддържа Израел, президентът е подложен на критика от ден на ден от младежите. Проучвания демонстрират, че поддръжката на младите американци за Байдън е намаляла по отношение на 2020 година Припомняме, че Байдън изостава на косъм от Тръмп в няколко основни щата, нещо, което президентът мъчно може да си разреши да загуби.

„ Истинската опасност за Байдън е, вероятността по-младите гласоподаватели, изключително тези с висше обучение, да не го поддържат на изборите. Не бих очаквал, че протестиращите в колежите през днешния ден ще гласоподават за Тръмп. Почти никой от тях няма да го направи. Но не в това е заплахата. Опасността е доста по-проста: те просто няма да гласоподават “, счита Джонатан Цимерман, професор по история на образованието в Университета на Пенсилвания.

Избирателната интензивност може да бъде основна за успеха на Байдън на изборите през ноември, като се има поради предаността на последователите на Тръмп. Вече има признаци, че оправянето на Байдън със обстановката в Газа към този момент му коства поддръжка.

В щата Уисконсин, който Байдън завоюва единствено с 21 000 гласа през 2020 година, повече от 47 000 души гласоподаваха протестно на първичните избори на Демократическата партия в щата в символ на митинг против поддръжката на властта за държавното управление за Израел.

Байдън победи в Пенсилвания с дребна преднина, само че изследвания демонстрират, че сега той изостава от Тръмп в щата, въпреки и с по-малко от две точки. Университетските митинги в Пенсилвания и Питсбърг евентуално са породили терзания за акцията на Байдън.

„ В щати като Пенсилвания маржовете ще бъдат толкоз дребни, че е допустимо няколко хиляди души, които не се явят или гласоподават за някой от претендентите на трета страна, да трансформират изборите в една или друга посока “, добавя Цимерман.

През април изследване на Харвард откри, че Байдън води пред Тръмп с осем процентни пункта измежду 18- до 29-годишните. Това е спад от преднината от 23 пункта, която Байдън имаше в същия миг през 2020 година В същото изследване 51% от младите американци заявияват, че поддържат непрекъснато помирение в Газа, до момента в който единствено 10% са са срещу.

Също толкоз тревожни са настроенията измежду младите. Близо 60% от 18- до 29-годишните споделят, че страната върви по „ неверен път “. Само 9% считат, че нещата „ вървят в вярната посока “.

Във вторник даже College Democrats of America, центристка организация, подкрепяща Байдън, разкритикува личната си партия.

„ Всеки ден, в който демократите не съумяват да се обединят за непрекъснато преустановяване на огъня, да реализират решение за битие на две страни и признание на палестинска страна, от ден на ден и повече младежи се оказват разочаровани от партията “, се споделя в изказване на групата.

Белият дом счита, че Байдън е „ повторил ясното си “ опълчване на нахлуването на Израел в град Рафах в Газа, където се укриват към 1,4 милиона цивилни палестинци, в диалог с Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, през уикенда, и добавя, че Байдън е „ препотвърдил своя стоманен ангажимент към сигурността на Израел “.

Изявлението пристигна, откакто Байдън сподели, че осъжда „ антисемитските митинги “.

Цимерман напомни, че „ най-очевидният “ казус за студентски митинги, повлияли на избори, е през 1968 година, когато Линдън Б. Джонсън се отхвърля от акцията си за преизбиране пред лицето на митингите против войната във Виетнам. Тези митинги, почнали през 1965 година, не бяха единствената причина за отпадането на Джонсън от първичните избори на демократите, само че изиграха извънредно значима роля, добави той.

Движението от епохата на Виетнам набъбна до нещо доста по-мащабно от актуалните демонстрации, макар че стотици са задържаните студенти до момента. Има доказателства, че придвижването се разраства и даже към този момент има повече от 50 лагера в разнообразни университети в Съединени американски щати.

„ Една груба реакция на митингите по принцип няма да ги потуши. Това единствено ще ги усили и ще ги ускори, тъй като става въпрос за независимост на словото “, споделя Ралф Йънг, професор по история в университета Темпъл, чиято работа е фокусирана върху протестните придвижвания в Съединени американски щати.

Ако митингите против държанието на Израел, и против способността на Байдън или желанието му да навие Израел продължат, това ще е добре пристигнало за Тръмп. В изследване на Gallup през март 71% от републиканците утвърждават „ военните дейности, подхванати от Израел в Газа “, в съпоставяне със единствено 36% от демократите.

„ Основният негатив който ще донесат митингите е за сметка на демократите. Това, от което Байдън се нуждае, с цел да завоюва, е доста огромна изборна интензивност. Ако загуби даже 10% от гласовете на демократите, даже и те да не отидат при Тръмп,  възможностите му да бъде избран отново са дребни “, счита Йънг.

Ако има помирение и нещата се успокоят, тогава може би по-разумните ще надделеят и нещата ще се уталожат. Може би тогава митингите няма да окажат толкоз огромно въздействие върху изборите. Но колкото по-дълго не престават, толкоз по-голямо влияние ще имат.

*Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР