СподелиПарламентът ще обсъди на второ четене Законопроекта за Българската народна

...
СподелиПарламентът ще обсъди на второ четене Законопроекта за Българската народна
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда на второ четене Законопроекта за Българската народна банка

Сподели
Парламентът ще разиска на второ четене Законопроекта за Българската национална банка (БНБ). Това е първа точка за през днешния ден в признатата стратегия на Народното събрание.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С него се цели застраховане на правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за Българска народна банка да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Със законопроекта за Българска народна банка се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, регистрирани в отчетите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за Българска народна банка.

Не се плануват промени по отношение на настоящото законодателство във връзка с процедурата по желание на състав на Управителния съвет на Българска народна банка. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание. По предложение на шефа Народното събрание избира и подуправителите-ръководители на главните ръководства, а точно „ Емисионно “, „ Банково “ и „ Банков контрол “. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години.

В законопроекта е регламентирано и ръководството на аварийните активи на Българска народна банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата. Разписана е и опцията Българска народна банка да ръководи непознати активи – на ЕЦБ, на централни банки отвън евросистемата или на интернационалните организации, както и на държавни институции и органи, общини и други локални лица и фондове, основани със закон.

В програмата на Народното събрание е и първото четене на промени в Закона за отбрана на растенията, Закона за ветеринарномедицинската активност и Закона за фуражите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР