СподелиПаметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. За

...
СподелиПаметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. За
Коментари Харесай

Идея: МОЧА да бъде преместен в Димитровград

Сподели
Паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Димитровград. За това упорстват в своя декларация общинските съветници в града. Според локалния парламент, мястото на този паметник е в построения по времето на социализма град. Монументът ще бъде част от общ живописен и архитектурен отбор, показващ творбите на монументалното изкуство от епохата на социализма, се споделя още в декларацията, която следва да се прегледа на идно съвещание на Общинския съвет, оповестява Българска национална телевизия.

„ Голямата концепция е с изключение на Паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Димитровград, е да бъде отворен Музей на социалистическото изкуство в града. Тази концепция е родена директно след 1989 година. В един интервал в реализирането й се бяха присъединили и починалият президент Желю Желев, Димитър Лулчев, Ренета Инджова, доцент Лозанов и други. Димитровград е най-живият монумент на архитектурата и културата по времето на социализма. Въпросът за внезапното му политизиране не би довело до положителни резултати “, счита Иван Евлогиев – общински консултант.

„ В града ни има доста огромни паркове, където може да се сложи Паметникът на Съветската войска, само че той не би трябвало да остане самичък и единствен, тъй като ще резервира пропагандната си цел, а би трябвало да е част от цялостен Музей на социалистическото изкуство “, означи скулпторът Гроздан Грозев – ръководител на Комисия „ Култура, вероизповедания и средства за всеобща информация “.

Припомняме, че  демонтажът на паметника стартира на 12 декември с решение на регионалния шеф на София – град Вяра Тодева. Тя изясни, че проектът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветскатаармия е разчетен за 59 дни. Разчетите демонстрират, че демонтажът ще коства 260 000 лв., които включват всички действия, в това число и обезпечаването на защита за идващите 12 месеца.

Демонтажът провокира разнопосочни реакции, както край самия монумент, по този начин и в Народното събрание и измежду представителите на политическите сили. Сред главните бранители на руския паметник, предстоящо, бяха Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, които от три дни не стопират с медийните си изяви, закани и митинги. А през вчерашния ден даже блокираха работата на Народното събрание, тъй като очевидно купчина метал, символизираща непозната войска, се оказа по-важна за родната съпротива от бюджета на НЗОК и ДОО.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР