СподелиОчаква се днес президентът Румен Радев да обяви графика за

...
СподелиОчаква се днес президентът Румен Радев да обяви графика за
Коментари Харесай

Радев обявява графика за консултациите с партиите

Сподели
Очаква се през днешния ден президентът Румен Радев да разгласи графика за осъществяване на съвещания с парламентарните групи в сходство с конституционната процедура преди връчване на мандата за сформиране на държавно управление.

През вчерашния ден Народното събрание с болшинство гласоподава оставка на премиера Николай Денков и държавното управление.

„ Явно пристрастеностите се нажежават и не е ясно дали водачите на партиите от обединението в оставка блъфират за идно удължение на взаимното ръководство, дали активизират своите гласоподаватели за нови избори “, уточни Радев.

По думите на президента сега самите съдружни сътрудници са комплицирани, което си личи от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.

Въпросът е ще се стигне ли до ротация и съгласие в сглобката най-накрая, защото следва ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да проведат договаряния за параметрите на мандата.

От своя страна водачът на ГЕРБ Бойко Борисов втвърди още повече тона към сътрудниците си във властта и заприказва още веднъж за избори. Това стана от Букурещ, където с Мария Габриел бяха на конференция на ЕНП.

„ С това си държание те ни пратиха в ръцете на президента Радев. Не виждам за какво по този нахален метод се отнесоха с всички в Народното събрание – Денков пристигна, хвърли си оставката и си отпътува в кабинета, с цел да не вземат участие в дебатите. Питам ги – по този начин ли се отстоява държавно управление, по този начин ли се дава отговор на рецензията “, съобщи Борисов.

От чужбина ръководителят на ГЕРБ сложи ултиматум към „ некоалиционните ” си сътрудници – или трансформират метода, или поддръжката към държавното управление ще бъде оттеглена. В бързането с оставката Борисов разчете предпочитание за избори 2 в 1 през юни.

„ Днес нямаше министри, нямаше никой в пленарната зала. Щом желаят избори, те ги предизвикат. Трябваше бъдещият министър председател да е в пленарната зала с Денков. Съжалявам за тона, само че те го предизвикат. Те предизвикат избори. Като предстоят договаряния, за какво не разговаряхме. Ние в 17.50 ч. разбираме, че държавното управление си е подало оставката, след това я отдръпнало, сутринта разбираме, че внасят оставката в Народно събрание “, уточни още той.

Запитан дали вървим към избори 2 в 1, Борисов съобщи: „ За мен изрично ”.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) въпреки всичко се сплотиха към мнението, че не желаят нови избори.

„ Не желаеме избори, само че другото което не желаеме е ръководство без промени “, уточни Кирил Петков. „ Мисля, че всички българи чакат от нас, когато отидат в магазина, да няма монополни положения с високи цени. Всички българи чакат цената на тока и цената на газа “, добави той.

Петков добави, че от ПП-ДБ ще продължат да отстояват тези правила, само че осъзнавайки, по думите му, че стабилността на ръководството би трябвало да продължи.

Христо Иванов отговори на обвиняванията, че тласкат страната към избори.

„ Ние носим отговорност за това страната да има реформаторско ръководство и това е единствената посока, в която тласкаме. Ако някой желае да отсрочва промените, по-скоро това, че тласка страната към безвремие е негова “, уточни Иванов.

Атанас Атанасов от своя страна уточни, че от ПП-ДБ са поели ангажимент на деветия месец да бъде подадена оставка, с цел да може да се извърши тази ротация.

„ Някои го разчетоха това като провокация и не са прави. Затова сме пред вас да кажем, че си изпълняваме отговорностите, желаеме непоклатимост в страната “, добави Атанасов.

Според него българското общество не желае избори и думата „ избори “ нервира хората.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР