СподелиМного важна система от течения в Атлантическия океан може да

...
СподелиМного важна система от течения в Атлантическия океан може да
Коментари Харесай

Ново проучване предупреждава: Температурите на Земята може да се „сринат“ с 30 градуса

Сподели
Много значима система от течения в Атлантическия океан може да се доближава към колапс, който, както предизвестяват учени, ще има рисково влияние върху световния климат, заяви ДПА.

Според проучване, оповестено в списание Science Advances, Атлантическата меридионална циркулация, която „ дейно придвижва топлота и сол през международния океан “, в последно време демонстрира наклонност към сериозна „ повратна точка “.

От десетилетия учените предизвестяват за евентуален срив, защото силата на теченията отслабва от повишението на температурите. Това въздейства на салдото сред топлота и сол в системата.

Въпреки че проучването не предлага график за това по кое време може да настъпи колапсът – Атлантическата меридионална циркулация се следи от близко едвам от 2004 година, то планува опустошителни последствия, по-специално за Европа и джунглата на Амазонка.

Според учените, в случай че Атлантическата меридионална циркулация се срине, в някои райони на Европа междинната температура може да се намали с 30 градуса по Целзий за един век. Въпреки че един век наподобява дълъг интервал от време, откривателите изясняват, че вероятните промени ще се усетят доста единствено за десетилетия. Например февруарските температури в Норвегия могат да се намалят с 3,5 градуса по Целзий за десетилетие.

„ Никакви реалистични ограничения за акомодация не могат да се оправят с толкоз бързи температурни промени “, пишат създателите на проучването.

По сходен метод в Амазония учените виждат „ фрапантна смяна в моделите на преваляванията “, което демонстрира, че „ сухият сезон се трансформира във мокър сезон и назад “. Авторите изясняват, че тези промени могат „ съществено да нарушат екосистемата на амазонската джунгла “.

Според настрана проучване, оповестено от Nature Geoscience, през 2021 година Атлантическата меридионална циркулация е била в най-слабата си точка от 1000 години.

Ако системата се срине, това „ ще засегне всеки човек на планетата – тя е толкоз огромна и значима “, изясни Питър де Менокал, президент на Океанографския институт „ Удс Хоул “ в Масачузетс, пред Си Ен Ен.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР