СподелиКонституционна и начало на съдебна реформа, редовно правителство, два неуспешни

...
СподелиКонституционна и начало на съдебна реформа, редовно правителство, два неуспешни
Коментари Харесай

Какъв беше парламентарният живот на 49-ото НС през годината?

Сподели
Конституционна и начало на правосъдна промяна, постоянно държавно управление, два несполучливи вота на съмнение, актуализация на бюджета, бюджет за 2023 година и за 2024 година, както и доста разногласия, някои стигнали даже и до физически конфликти в пленарната зала, бяха част от парламентарния живот на 49-ото Народно заседание (НС) през годината.

През първата си сесия 49-ото Народно заседание излъчи постоянно държавно управление с мандата на втората политическа мощ – „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), стартира правосъдната и конституционната промяна, поддържа участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия, стартира промяната на ръководителите на регулаторите с изминал мандат, одобри бюджета за 2023 година, обобщава Българска телеграфна агенция

На 19 април Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше определен за ротационен ръководител на Народното събрание. Със промяната на министър председателите Народното събрание ще управлява Никола Минчев от (ПП-ДБ).

След месеци ръководство на служебни кабинети и серия от предварителни парламентарни избори и вследствие на дълги договаряния, станал обществен запис от народен съвет на Политическа партия, на 6 юни, новото постоянно държавно управление „ Денков-Габриел “ постави клетва пред Народното събрание. За него гласоподаваха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Това стана допустимо, откакто Мария Габриел, номинирана за министър-председател от обединението, спечелила предварителния парламентарен избор – ГЕРБ-СДС – върна несбъднат първия изследователски мандат на президента Румен Радев.
Съдебна промяна и Конституция
В края на май Народното събрание одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор. Народно събрание гласоподава да се назначава прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор.

След гласуването на измененията Иван Гешев беше освободен като основен прокурор.

В последния ден на първата сесия на 49-ото Народно заседание ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Те бяха признати дефинитивно на три четения на 19 декември.

Промените плануват:
Възможност за депутати и министри да бъдат избирани хора с двойно гражданствоГлавният прокурор да е с мандат от 5 години, ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) със седемгодишен мандат, два съвета – Висш правосъден и Висш прокурорски, които ще имат общо заседание.Без смяна в датата на националния празник, който остана 3 март.Намалени пълномощия на президента при сформиране на служебни държавни управления.За регулаторите бе записано: Народното събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.
При второто четене на измененията в главния закон в съвещанието не участваха от „ Възраждане “ и „ ИТН “. Двете политически сили оповестиха, че ще нападат поправките пред Конституционния съд (КС), Българска социалистическа партия анонсира, че евентуално ще се причислят към жалбата. Държавният глава също съобщи, че ще сезира Конституционен съд.
КПКОНПИ беше разграничена на две
Парламентът одобри Закона за противопоставяне на корупцията, с който съществуващата до тогава Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) бе разграничена на две. В тримесечен период от влизането на закона в действие Народното събрание избира членовете на новата Комисия за противопоставяне на корупцията. Съществуващата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество се преименува на Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество.
Бюджет 2024 година
Преди окончателното приемане на план-сметката на страната от Народното събрание за идната година президентът Румен Радев разгласи, че може да му наложи несъгласие, което до момента не се е случвало. „ Досега президент не е налагал несъгласие върху Закона за държавния бюджет, само че в случай че Народното събрание не озапти министъра на финансите, не изключвам и подобен вид “, съобщи той на 27 ноември. Бюджетът беше дефинитивно гласуван в последния работен ден на Народно събрание, преди депутатите да излязат в коледна почивка – 22 декември.
Заложените доходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 година са общо 43 406 519 700. От тях данъчните доходи се плануват да са общо 38 116 002 000 лева,Предвидените разноски са в размер на 23 659 736 900, като настоящите разноски са за 20 092 397 200 лева, включително за личен състав – 9 773 008 900 лв..Заложените финансови прехвърляния са 15 880 000 леваЗаложеният недостиг е 3 %.От 1 януари минималната работна заплата става 933 лева.В бюджета бяха гласувани 68 млн.лв. в допълнение за просвета.В него като цел залегна построяването на Национална многопрофилна детска болница.За пръв път бяха написани в конкретика прогнозните размери на финансовите разноски по капиталовите стратегии за национални и общински планове.С държавния бюджет бяха увеличени таксите за хазарт, като предстоящите доходи, съгласно плановете на финансовото министерство, са 200 млн. лева
След гласуването на план-сметката на страната министърът на финансите Асен Василев уточни, че бюджетът е реален, само че няма да е елементарен за осъществяване. Той акцентира, че за първи път в него безусловно всички финансови разноски, разход по разход, са разказани – както националните, по този начин и общинските. А консолидираната фискална стратегия е фокусирана върху приходите с доста съществени финансови вложения, които да разрешат един много добър стопански напредък следващата година, съобщи министърът и добави, че програмата е разчетена при недостиг от 3 %, което ни разрешава да влезем в еврозоната.

Преди това бяха признати парите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за идната година. Здравната вноска и през 2024 година остава 8 %.

С бюджета на Държавното публично обезпечаване от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, би трябвало да се осъвременят с 11 на 100. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 523,04 лева на 580,57 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3400 лв..
Мнозинството преодоля два вота на съмнение към кабинета „ Денков “
Първият избор на съмнение към държавното управление на Николай Денков бе на тематика „ енергетика “ и бе импортиран от „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “, „ ИТН “ и самостоятелния депутат Радостин Василев. След като вотът бе отритнат, трите парламентарни групи внесоха нов – този път поради неуспеха в областта на националната сигурност и защитата. Стигна се до невиждана обстановка гласуването по вота да бъде отсрочено поради неналичието на кворум. В последна сметка и той беше преодолян.
Украйна
В деня на визитата на президента на Украйна у нас Володимир Зеленски депутатите гласоподаваха декларация в поддръжка участието на Киев в НАТО, след възобновяване на мира там, осъдиха съветската експанзия и приканиха да спре „ нуклеарният шантаж “ на Москва. Зеленски не направи послание от трибуната на Народното събрание, само че се срещна с ръководителя му Росен Желязков и представители на политическите сили в Народно събрание без „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “.

Депутатите разпоредиха също на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “.

Със свое решение и по предложение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи Народното събрание гласоподава да бъде предоставена в допълнение на Украйна военнотехническа поддръжка – бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на Споразумението, което провокира острата реакция на обединенията в ръководството. В последна смета болшинството в залата преодоля ветото.
Регулатори
През лятната си сесия депутатите преизбраха за шеф на Българска народна банка Димитър Радев, който беше номинация на ГЕРБ-СДС. Негови заместници са Андрей Гюров (ПП-ДБ) и Петър Чобанов (ДПС). Сметната палата също се снабди с титуляр – Димитър Главчев, препоръчан от ГЕРБ-СДС.

Напрежение в „ сглобката “ провокира изборът на шеф и подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Преди лятната си почивка болшинството избра Станимир Михайлов, кандидатура на ПП-ДБ, за шеф на Касата. В последния ден на ноември, след дълги диспути, кавги в пленарната зала и „ високо напрежение “ в ръководещата „ некоалиция “ проф. Момчил Мавров, претендент на ГЕРБ-СДС, бе утвърден за подуправител на Касата. На идващия ден той и шефът подадоха оставки в Народното събрание, след среща сред Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски и Асен Василев. Така процедурата стартира още веднъж, а сътрудниците в „ сглобката “ си спомниха за потребността от сключване на механизъм, с който да бъдат регламентирани назначенията.
Какви други значими решения гласоподава Народното събрание
Депутатите гласоподаваха промени в Закона за енергетиката, които плануват либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори. А Националната електрическа компания от 1 юли 2024 година да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. Президентът Румен Радев наложи несъгласие, защото, съгласно него, законът се е отдалечил от задачите на обществената страна. Мнозинството в Народно събрание преодоля президентското несъгласие и гласоподава още веднъж поправките.

Парламентът гласоподава промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, с които се основава народен указател на записаните за педофилия у нас и в чужбина.

В последните работни дни от лятната си сесия депутатите гласоподаваха да бъде прекратена концесията за пристанищния терминал „ Росенец “, както и министърът на енергетиката да стартира диалози по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20 % в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок I-21 „ Хан Аспарух “.

На 1 декември Народното събрание ратифицира контракта за придобиване на бойни машини „ Страйкър “. Прогнозната стойност на контракта е 1 208 560 357 щатски $.

В едно съвещание в последната седмица преди коледната си почивка Народното събрание одобри промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизаращи ситуацията в Украйна. С него, първо, бе анулирана таксата за пренос на съветски газ. С друга смяна беше анулирана и дерогацията за съветския нефт, по този начин от 1 януари следващата година би трябвало да спре износът на горива, добити от съветски петрол, а от 1 март да бъде анулирана дерогацията.

Заседанието, което беше изключително, стартира със скандал и даже с физически конфликт сред народни представители. От „ Възраждане “ се опитваха да изключат звука от колоните в пленарната зала, до момента в който ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев представяше от място отчета за измененията в закона. Стигна се до сдърпване сред обособени народни представители от „ Възраждане “ и Йордан Цонев и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.
Местните избори
Два дни преди локалните избори в Народното събрание се развихри нов скандал – този път с машинното гласоподаване. След ексклузивен председателски съвет ръководителят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов заяви пред медиите за отчет на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), съгласно който заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал и свалил на флашка информацията, обвързвана с хеш кодовете, генерирани за сигурността на машинното гласоподаване. В резултат парламентарни сили желаеха анулация на машинния избор. След това Народно събрание сътвори краткотрайна комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване
Партиен живот
След локалния избор Българска социалистическа партия стартира построяването на по-широко ляво обединяване. То обаче не включва коалиция „ Левицата! “, с която по места социалистите си партнираха за кметския избор. Българска социалистическа партия няма да предложения „ Левицата! “ за присъединяване в новото обединяване, което провежда, сподели в Плевен Корнелия Нинова.

Движение за права и свободи смени ръководителя на парламентарната си група – Делян Пеевски зае мястото на Мустафа Карадайъ, който подаде оставка и като ръководител на Движението. Почетният ръководител Ахмед Доган пое оперативното управление на партията до провеждането на Национална конференция. След съвещание на Централния съвет на Движение за права и свободи Пеевски съобщи, че ще се кандидатира за негов ръководител. А в речта си към членовете на Движение за права и свободи Доган дефинира депутата като „ феномен в българската политика “.

Ключова фигура напусна ГЕРБ – Вежди Рашидов, който беше ръководител на 48-ото Народно заседание. През лятото той подаде оставка като ръководител на Комисията по просвета и медии в Народно събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Оставките му бяха поискани от парламентарната група на ГЕРБ-СДС поради негови непремерени думи за дамите, претърпели принуждение, казани по време на почивката на изключителното съвещание на Народното събрание, на което бяха разисквани и признати промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. По-късно Рашидов напусна и Народното събрание.

Есенната сесия на 49-ото Народно заседание бе открита в постройката на някогашния Партиен дом. Решението бе оповестено при започване на август от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), а смяната бе аргументирана с нуждата от сериозен ремонт на историческата постройка на Народното събрание.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР