СподелиХиляди руснаци излязоха, за да си вземат последно Сбогом“ с

...
СподелиХиляди руснаци излязоха, за да си вземат последно Сбогом“ с
Коментари Харесай

Хиляди излязоха за последно „Сбогом“, десетки са арестувани. Как Русия се прости с Навални

Сподели
Хиляди руснаци излязоха, с цел да си вземат последно „ Сбогом “ с най-видния критик и опозиционер на президента Владимир Путин Алексей Навални. Десетки от тях бяха задържани, откакто Кремъл разгласи събиранията на хора за заупокойната молитва за противозаконни.

Алексей Навални умря на 16 февруари в наказателна колония зад полярния кръг. В смъртния му акт написа, че става дума за естествена гибел.

Според роднините и поддръжниците му той е бил погубен по поръчка на президента Путин. Кремъл отхвърля обвиняванията.

Преди погребението имаше малко опело в църквата, отдадена на иконата на Божията Майка.

От фотоси от църквата се вижда, че ковчегът му е отворен, тялото му е покрито с червени и бели цветя, а майка му Людмила е седнала покрай него със запалена свещ в ръка.

На опелото участваха и западни дипломати, измежду които посланиците на Съединените щати, Германия, Франция.

 Тялото на Алексей Навални

„ Ковчегът беше положен в земята. Довиждане, приятелю! “, написа съратникът на починалия Навални – Иван Жданов в приложението „ Телеграм “, оповестява БНР.

Ковчегът беше положен в гроба под звуците на „ My Way “ на Франк Синатра. Звучеше и музиката от Терминатор 2 – обичаният филм на Навални.

Събралото се голям брой към църквата и гробището скандираше името на опозиционера, както и апели „ Не на войната “, „ Не се опасяваме “ и „ Путин не е Русия “.

Съпругата на Навални Юлия остана в чужбина от опасения от репресии против нея и фамилията ѝ и се сбогува с него в обществената мрежа Екс като му благодари за 26-те години цялостно благополучие и даде обещание да продължи делото му.

Въпреки засиленото полицейско наличие не се стигна до конфликти със силите за сигурност и арести.

Неправителствена организация, представена от Агенция Франс Прес, обаче оповестява, че по време на погребението са осъществени 45 ареста.

В доста съветски градове беше почетена паметта на съветския опозиционен водач. Възпоменателни церемонии имаше на разнообразни места в Европа.

„ Много съм благополучен, че има хора на разнообразни възрасти. Малко е ужасно, тъй като не знаем по какъв начин ще свърши, само че съгласно мен това е методът хората да се пробудят и да не мълчат “, сподели Максим, един от пристигналите да се сбогуват с Навални.

Опозиционерът беше заровен в Борисовското гробище в московския квартал Марино, където е минала по-голямата част от живота на Навални.

Русия ще бъде свободна, скандираха съидейниците. Поклонението беше осъществено при изключителни ограничения за сигурност. В църквата се допускаха хора след инспекция на документи и скенер. Мобилните връзки в региона постоянно бяха заглушавани.

Руските публични медии не отразиха събитието, а то беше излъчено онлайн в YouTube от съидейници на Навални.

От Кремъл останаха сбити за погребението на Алексей Навални.

„ Днес, в деня на погребението на Навални, може ли Кремъл да го оцени по някакъв метод като политическа фигура? “, насочи въпрос публицист към представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Не, не можем “, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, а на въпрос какво може да каже Кремъл на фамилията той добави: „ Няма какво да кажем “.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР