СподелиФренският президент Еманюел Макрон допусна нови европейски действия за помощ

...
СподелиФренският президент Еманюел Макрон допусна нови европейски действия за помощ
Коментари Харесай

Макрон: Трябва да сме готови Русия никога да не спечели

Сподели
Френският президент Еманюел Макрон позволи нови европейски дейности за помощ на Украйна, в случай че войната се разрасне.

Ако Европа желае мир, би трябвало да се готви за война,

съобщи той в изявление, излъчено нощес по френската телевизия „ Те Еф едно “.

„ Русия не може и не би трябвало да завоюва тази война. Ако проявим през днешния ден уязвимост пред някого, който мина всички червени линии, които беше обрисувал и кажем наивно, че няма да отидем по надалеч от тук или там, в този миг ще реализираме не мир, а проваляне “, съобщи френският президент, представен от БНР.

Според него доверието в Европа ще бъде сведено до нула, в случай че Русия завоюва войната в Украйна.

Макрон увери, че Франция в никакъв случай няма да нападне Русия, макар че тя атакува, и то нападателно френските ползи даже на френска територия.

А във връзка скандалния апел на папа Франциск за „ куража на бялото знаме “ сподели, че мирът не значи капитулация на Украйна и че да искаш

мир не значи да изоставиш Украйна.

„ Онези, които слагат граници за помощта за Украйна, избират провалянето “, съобщи Макрон.

Той застана уверено зад думите си, че не изключва изпращането на френски войски

в Украйна, макар че акцентира, че актуалната обстановка не го постанова.

„ Положението е тежко за украинците. Те имат стеснен брой хора, спрямо Русия, която е по-голяма страна “, акцентира Макрон.

„ Преди две години твърдяхме, че няма да пращаме танкове, след това ракети, а го направихме “, напомни той.

„ Ако Русия завоюва войната, животът на французите ще се промени, няма да има никаква сигурност и на Европа няма да може да се разчита “, съобщи френският президент и акцентира, че Франция има готова за дейности войска и доста повишен боен бюджет.

„ Има единствено един виновен за обстановката и това е режимът в Кремъл. Ако ситуацията се утежни, ще бъдем подготвени да не допуснем Русия да завоюва “, изясни Макрон.

Френският президент предизвести, че Европа не би трябвало да бъде „ слаба “, тъй като

войната на Русия може да не остане единствено в рамките на Украйна и може да ескалира.

Той съобщи още, че в случай че Русия завоюва войната си против Украйна, престижът на Европа „ ще бъде редуциран до нула “.

Макрон посочи, че войната е „ екзистенциална за нашата Европа и за Франция “, написа Българска телеграфна агенция.

„ Никога няма да поведем атака, в никакъв случай няма да поемем самодейността “, увери в това време той.

Макрон приказва по тематиката, откакто предишния месец загатна опцията западни страни да изпратят бойци в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съдружниците, в това число от Съединените щати, които я отхвърлиха.

„ Ако обстановката се утежни “ в Украйна, „ би трябвало да сме подготвени и ще бъдем подготвени да вземем нужните решения, тъй че Русия в никакъв случай да не завоюва “, сподели той като акцентира, че сигурността на французите минава през „ провалянето на Русия “ във войната.

„ Онези, които слагат ограничавания за поддръжката за Украйна, избират провалянето “, предизвести Макрон.

„ Ако войната се разрасне, отговорна ще бъде Русия. Ако решим да бъдем слаби, в случай че в този момент решим, че няма да отговорим, значи към този момент сме избрали провалянето. А аз не желая това “, продължи френският държавен глава.

Той уточни, че Европа би трябвало да очертае „ червени линии “, които да накарат Кремъл да се почувства слаб.

„ Искам Русия да спре тази война, да се изтегли от позициите си и да разреши там да се настани мирът. Няма да върша някого наясно с моите проекти, откакто той не ме осветлява някого за неговите “, добави Макрон, като добави, че Париж не е във война с Москва.

„ Режимът в Кремъл е зложелател “, разгласи президентът на Франция, като в това време не назова зложелател Русия.

Той акцентира, че Украйна е в „ сложна “ обстановка на бойното поле и се нуждае от допустимо най-силната поддръжка от страна на съдружниците си.

Според него един ден ще настъпи часът за мирни договаряния с съветския президент, „ който и да е той “.

Ройтерс обръща внимание на обстоятелството, че за първи път Макрон позволява вероятността Владимир Путин да не е президент на Русия в бъдеще.

Държавният глава на Франция сподели още, че не е отменил посещаване в Киев от съображения за сигурност. „ Така споделят руснаците. Не бива да им вярвате “, означи Макрон.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския замък в Париж с украинския си сътрудник Володимир Зеленски двустранно съглашение в региона на сигурността.

Макрон изрази „ дълбокото си противоречие “ с водачите на опозицията по този въпрос.

Във вторник френското Национално заседание поддържа с огромно болшинство съглашението за сигурност сред Париж и Киев, макар че крайната десница се въздържа при гласуването, а опозицията на радикалната левица и комунистите гласоподава „ срещу “.

„ В тези времена да се въздържиш или да гласуваш срещу помощ за Украйна значи да не избереш мира, а провалянето. Различно е “, сподели Макрон.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР