СподелиБългария се изкачва с 12 места в класацията на Репортери

...
СподелиБългария се изкачва с 12 места в класацията на Репортери
Коментари Харесай

България се изкачва с 12 места в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на словото

Сподели
България се изкачва с 12 места в класацията на „ Репортери без граници “, демонстрира годишният отчет на организацията. Страната ни е 59-а в света по аршин независимост на словото от общо 180 страни. Миналата година България беше сложена на 71-во място.

Сред аргументите за повишение резултата на България, „ Репортери през граници “ показва преходния постоянен кабинет, посочил подготвеност да предприеме промени в региона на свободата на медиите. Организацията отбелязва и реакцията на управляващите в случаи на полицейско принуждение над публицисти.
Ето и отчета за България
Медиен пейзаж

Телевизията и онлайн медиите са двата съществени източника на вести в страна, в която печатните медии последователно губят въздействие. Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии се отразява отрицателно на публицистичната самостоятелност на публичните медии, до момента в който независимостта на частните медии е застрашена от ползите на техните притежатели в други контролирани браншове.

Политически подтекст

Сплашването на публицисти от политици и манипулирането на избрани медии за политически цели са честа процедура в България. След 12-годишен спад на свободата на печата при премиера Бойко Борисов и повече от година на политическа неустойчивост, България има релативно устойчиво държавно управление, ангажирано да подсигурява свободата на печата от юни 2023 година (б. р. – анализът евентуално е писан преди да стане ясно, че още веднъж отиваме на избори)

Правна рамка

Цялостната законодателна рамка на страната дава минимални стандарти за отбрана на публицистите, в сходство с условията на Европейската спогодба за правата на индивида и правосъдната процедура на Съда в Страсбург. В същото време корупцията, неналичието на самостоятелност и ниската успеваемост на правосъдната система вършат страната постоянно безсилна пред нарушаванията на свободата на медиите. Независимите медии и проверяващите публицисти постоянно са подложени на „ каузи плесници “.

Икономически подтекст

Медиите са съвсем напълно подвластни от приходите от реклама, която значително се управлява от страната. При разпределянето на национални и европейски средства за медиите от държавното управление липсва бистрота, което улеснява партийното систематизиране в интерес на медиите, които поддържат държавното управление. Въпреки това държавното управление, което встъпи в служба през юни 2023 година, съобщи, че има намерение да се оправи с този проблем.

Социокултурен подтекст

Разследващи кореспонденти, отразяващи проведената престъпност и корупцията, постоянно са заплашвани. Освен това медиите, профилирани в проблемите на малцинствата или финансирани от фондации от Съединените щати и Западна Европа, постоянно се сблъскват с акции на неприязън и ненавист.

Безопасност

Постоянните закани и физически набези против публицисти в България са главен проблем.

Ефектът от това принуждение, което визира изключително репортерите отвън столицата, се утежнява от равнището на безотговорност за сходни актове на принуждение. Използването на мощ против публицисти от полицията е систематичен проблем, както беше очебийно от невижданото полицейско принуждение в края на 2023 година
В страните от Европейски Съюз свободата на медиите е в положително положение
В отчета се регистрира и неотдавна утвърждения от Екологичен потенциал Европейски закон за свободата на медиите, чиято цел е да пази публицистите, да се бори с политическата интервенция в публицистичните решения и да усили прозрачността на собствеността на медиите.

Въпреки че резервира първата си позиция, Норвегия е измежду страните, които са претърпели спад в политическия си рейтинг.

Ирландия отстъпва от позицията си на водач в Европейския съюз на Дания, следвана от Швеция.

Германия към този момент е измежду първите 10 страни.

От „ Репортери без граници “ разясняват, че свободата на медиите е сложена на тестване в Унгария, Малта и Гърция.

В източната част на Европа изискванията за публицистика се утежняват заради мащабите на дезинформацията и цензурата в медиите.

Припомняме, че на 3 май се отбелязва Световният ден на свободата на печата. Денят е разгласен с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации от 20 декември 1993 година по рекомендация на Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Източници: БНР, Агенция „ Фокус “, Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР