СподелиИ ясно искам да кажа, че ние не искаме нищо

...
СподелиИ ясно искам да кажа, че ние не искаме нищо
Коментари Харесай

Сръбският президент не желае Северна Македония да влиза в ЕС

Сподели
„ И ясно желая да кажа, че ние не желаеме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо и не чакаме нищо от вас. Ние не ви молим да променяте конституцията си, това е ваша вътрешна работа. Всичко, което желаеме от вас, е да приемете протегнатата ни ръка. Ние нямаме никакви проблеми между тях “, сподели сръбския президент Александър Вучич по време на тържественото отбелязване на Деня на Св. Сава в Скопие.

Чрез заигравката си с желанието на България за регистриране на българите в македонската конституция, той цели да притегли някогашната югославска република назад в лоното на Сърбия (и Русия), тъй като желаните от страната ни промени са свързани с европейското развиване на Северна Македония и пътят по който ще поеме отсега нататък. А сходна очевидна антиевропейска изразителност единствено ще навреди на по-малката ни западна съседка.

Президентите на Сърбия Александър Вучич и на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят в оставка Димитър Ковачевски, ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и други политици, депутати, дипломати и представители на етнически общности участваха в Скопие на тържественото отбелязване на формалния празник на сръбската общественост в страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Не се опасявам да кажа, че македонците са ни най-близкият народ, ние по-близък народ нямаме. И ясно желая да кажа, че ние не желаеме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо и не чакаме нищо от вас. Искаме единствено да градим още по-близки и по-добри връзки. Ние не ви молим да променяте конституцията си, това е ваша вътрешна работа. Всичко, което желаеме от вас, е да приемете протегнатата ни ръка. Ние нямаме никакви проблеми между тях “, сподели Вучич на тържественото отбелязване на Деня на Св. Сава в Скопие, оповестява МКД.мк.

По думите на Вучич е значимо връзките сред Сърбия и Северна Македония да бъдат сложени на рационална основа.

„ И вие, и ние сме на европейския път и имаме високи цели. Вярвам, че ние в Сърбия, ще утроим нашия Брутният вътрешен продукт до 100 милиарда евро единствено за 15 години. Това можем да създадем и с ваша помощ. На ЕКСПО 2027 в Белград поканвам (Северна) Македония да има най-големия щанд. И дано създадем дружно, няма да ви убеждаваме, а и не сме велика мощ. Само ще ви помолим за положително и още по-добро, и приятелско съдействие. Време е дружно с нашите сърби тук да възкликнем „ Да живее Сърбия “, цитира изданието словото на Вучич.

По думите на Пендаровски главният приоритет на Северна Македония е поддържането на съжителството в многоетническото, многоезичното и многорелигиозното общество на страната, а „ като конституционно приета и обществено ценена, сръбската общественост е неделима част от македонската мозайка и интензивно способства за построяването и развиването на общата македонска Родина ”.

Според Пендаровски качествените междуетнически връзки допълват положителните връзки сред двете другарски страни, „ които удостоверяват, че и на Балканите двустранните връзки могат да се градят с взаимно почитание, без напън и условия ”.

В словото си той акцентира, че в изискванията на голям брой рецесии и провокации пред сигурността в Европа и в международен мащаб, Западните Балкани, вместо преработване на анахроничните легенди от 19 век, в това трето десетилетие на 21 век, се нуждаят от демократични промени, интензивен стопански напредък и инфраструктурна връзка, написа изданието.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР