Спирането на доставките на руски газ за Европейския съюз може

...
Спирането на доставките на руски газ за Европейския съюз може
Коментари Харесай

Спирането на доставките на руски газ ще намали БВП на ЕС с 1,5% в най-лошия сценарий

Спирането на доставките на съветски газ за Европейския съюз може да понижи брутния вътрешен артикул с до 1,5%, в случай че идната зима е студена и районът не успее да вземе превантивни ограничения за икономисване на сила. Това е сюжетът съгласно оценки на блока, съобщи Bloomberg.

Европейската комисия предизвестява, че че в случай че зимата е естествена, прекъсването на доставките на газ от Москва би понижило Брутният вътрешен продукт с сред 0,6% и 1%, се споделя в план на документ на Европейски Съюз.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз възнамерява набор от рекомендации към държавите-членки, в това число понижаване на потреблението на отопление и изстудяване и някои пазарни ограничения за намаляване на въздействието от допустимо цялостно спиране най-големият й източник на импорт - Русия.

" Евентуален съгласуван отговор на Европейски Съюз преди зимата и взаимност сред държавите-членки би лимитирало негативното влияние върху Брутният вътрешен продукт и работните места от вероятно огромно спиране ", написа в документа. Според него предприемането на ранни дейности за понижаване на търсенето при положение на естествена зима може да ограничи негативното влияние на прекъсването на доставките върху Брутният вътрешен продукт до 0,4%.

Най-голямото предизвикателство пред Европейски Съюз тази зима е да обезпечи задоволително ресурси от газ, за ​​да преодолее пиковото търсене на отопление и търсене на електрическа енергия. Докато равнищата на газ на континента предходната година бяха с 10% по-ниски спрямо интервала 2016-2018 година, сега те са в сходство с историческата междинна стойност, над 63%, или равни на 46 дни зимна консумация, съгласно документа.
 Енергийната рецесия в Европа ще ни коства над $200 милиарда
Енергийната рецесия в Европа ще ни коства над $200 милиарда

Цените на природния газ и електрическата енергия не престават да се повишават и повече европейски комунални компании ще изпитват компликации

Европейски Съюз се тормози, че Русия ще реши да спре доставките за блока като възмездие за многото наказания. В момента е затворен тръбопровода " Северен поток 1 ", като се твърди, че се прави поддръжка. Тръбопроводът течеше единствено с към 40% потенциал преди началото на ремонта и не е известно с какъв размер може да бъде обновен.

Симулациите на Комисията и операторите на газови системи демонстрират, че спирането на съветския импорт през юли би означавало, че запасите на Европейски Съюз ще бъдат запълнени до най-вече 71% при започване на ноември, под задачата от 80%. Ще липсват 30 милиарда кубически метра газ през зимата при естествени метеорологични условия и непрестанно високи доставки на полутечен природен газ, което допуска доста висок риск от празни складове в няколко държави-членки през април 2023 година, демонстрира планът.

" Запълването на хранилището през лятото на 2023 година би било огромно предизвикателство и това от своя страна би попречило на подготовката за идващия зимен сезон ", сподели комисията. " Нивата на запълване на складовете през октомври 2023 година ще бъдат единствено 41%. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР