Спиралата от избори, започнала след края на мандата на ГЕРБ

...
Спиралата от избори, започнала след края на мандата на ГЕРБ
Коментари Харесай

Бай Ганьо прави избори: Как гласувахме със заплахи и под строй

Спиралата от избори, почнала след края на мандата на ГЕРБ през 2021 година, несъмнено води до изтощение на гласоподавателите, което резултира в ниска изборна интензивност. На последния избор за нов парламент на 2 октомври до урните са отишли малко над 2 600 000 гласоподаватели, или 39% от всички с право на глас, регистрира ЦИК. Това дава по-голяма тежест на купения и следен избор, който продължава да дефинира немалка част от депутатските местата в Народното събрание. По-скандалното обаче е, че противозаконните практики остават безнаказани.

Крепостничество в XXI век

За никого не е загадка, че в дребните градове и села, където работните места се броят на пръсти, а прехраната се изкарва мъчно, поминъкът на хората до огромна степен зависи от локалния велмож с политическа власт. Дали ще получиш помощ през зимата под формата на дърва за огрев, или пък ще си на заплата в близкото дружество, от време на време напълно зависи за кого ще си пуснеш гласа на изборите. Контролираният избор е дългогодишна процедура, на която Министерство на вътрешните работи и прокуратурата по този начин и не съумяват да противодействат. Примерите са доста.

Достатъчно е да погледнем резултатите от последните избори в област Благоевград, където безспорен рекордьор по преференции е последният в листата на ГЕРБ Стефан Апостолов, който е наследник на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Поли. 34-годишният футболен арбитър Стефан е дълготраен народен представител от партията на Бойко Борисов. Въпреки че толкоз време топли парламентарното кресло, младият мъж не е прочут с дейна законодателна активност и писане на законопроекти. Вместо това Апостолов нашумя през 2018 година, когато излезе на парламентарната естрада да чете текстове от закона, само че шокира със сричането си.

Може и да не чете безпрепятствено, само че синът на кмета Поли е най-харесваният в Симитли и селата към града. Той влиза в 48-ото Народно заседание от 22-ро място в герберската листа с рекордните 7357 преференции. След вота на 2 октомври стартира да излиза наяве по какъв метод фамилия Апостолови натрупа гласове. Ина Тодорова от София, която е участвала за първи път в избори като член на избирателна комисия на село Долно Осеново, общ. Симитли, разгласява във фейсбук профила си своите наблюдения за порочните практики при вота: " Към късната заран към този момент се бях ориентирала " къде е ключът за мазето ". Придружителите. Забелязах, че през прочут интервал едни и същи момчета водят разнообразни баби и дядовци в качеството си на придружители и никой не ги записва (на мен комфортно в този миг ми бе дадена друга задача). Законът обаче гласи, че компаньон може да си единствено два пъти, като това се записва, с цел да се наблюдава дали се съблюдава. Подадох сигнал. Направих си опит и попитах един от придружителите кого води. Разбира се, беше " вуйна му ". Попитах го по какъв начин се споделя, с цел да я запиша, и познайте: не знаеше името на вуйна си ".

Заради усилията да следи за спазването на изборните правила дамата даже е получила закани за живота си. " Председателката на моята СИК, която другояче ми крещеше наедно с мъжете, два пъти се разплака пред мен. Не един, а два пъти. Като през сълзи ми повтаряше: за какво ми го причиняваш? Едва по-късно допуснах едно пояснение - а дали няма да има наказателна акция за нея, задето позволи толкоз сигнали, служители на реда и медии ", споделя Ина Тодорова. Резултатът: дали своят вот 424. За ГЕРБ - 366. С " вярната " преференция за Стефан Апостолов - 346.

Партия на концесия

Контролираният избор обаче не се изчерпва с едно или две депутатски места, а вкарва а Народното събрание цели партии. " Български напредък " на Стефан Янев, която на 2 октомври събра 4.63% от гласовете, доста подсети с резултата си близката до енергийния необут Христо Ковачки партия " Лидер " през 2009 и през 2014 година Неслучайно Янев започна предизборната си акция от Топлоелектрическа централа " Брикел ", който е в орбитата на самоковския предприемач Ковачки.  " В този миг даже не съм мислил кой е притежател, дали е олигарх, казахте Ковачки, който не познавам. Мисля, че той няма връзка с енергетиката. Така че водещото за мен е било да се срещна с служащите, да ги чуя и да вдигнем дружно своя глас, че всяко българско работно място би трябвало да бъде защитавано ", разяснява Стефан Янев пред Илияна Беновска от радио К2.

Независимо дали някогашният длъжностен министър председател се познава с Ковачки или не, " Български напредък " получава най-силна поддръжка там, където партия " Лидер " бележеше триумфи. Тя е втора или трета политическа мощ в секциите в Самоков и близките села. По същия метод се класира през 2014 г. коалицията " България без цензура " на Николай Бареков, в границите на която участваше и  " Лидер ", сподели информация на " Дневник ". Любопитни са и резултатите на " Български напредък " и в непосредственост до част от свързвани с Ковачки парцели.

" Капитал " разкри, че " Агро ленд мениджмънт " е наемател на Централната планинска школа в Рила, а друга компания - " Ви Ай хънтинг ", за 10 години е взела чартърен и хотел " Мальовица ", както и влековете в ски зоната. Според обявата през " Ви Ай хънтинг " Ковачки е взел от страната за 15 години дивечовъдния сектор " Рила ", който обгръща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала черква и Говедарци до границите на парк Рила. Резултатите от тези обитаеми места от изборите на 2 октомври отреждат или първо място (секцията в Маджаре), или второ (в Мала Църква) за партията на Стефан Янев. Подобен добър резултат " Български напредък " получава и в секциите в Бобов дол, където се намира и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". 

Ромският избор

От дълго време ГЕРБ и Движение за права и свободи са властелини на вота в огромните ромски махали. На изборите през април 2021 година, когато машинното гласоподаване не беше наложително, гетата всеобщо поддържаха партията на Борисов. Въвеждането на машините обаче, както и засилената интензивност на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков срещу купения избор, доведоха до рекордно ниска изборна интензивност измежду ромите в махалите. " Столипиново " и " Шекер махала " в Пловдив, " Факултета " и " Христо Ботев " в София, както и махалите " Максуда " във Варна и " Надежда " в Сливен не излязоха да гласоподават и на 2 октомври.

Не на всички места обаче ромите са избрали да останат вкъщи. На последните избори махалата на Ихтиман гласоподава единомислещо, като даже пренареди листата на Движение за права и свободи за София-област и вкара в Народното събрание незнайния Николай Аргиров за сметка на някогашния министър в кабинета " Орешарски " Петър Чобанов. Впоследствие обаче Аргиров се отхвърли от мястото си в Народното събрание. Стана ясно, че той е наследник на локалния ромски водач Борис Аргиров, прочут още като цар Бони, който е общински консултант от Евророма-ДПС в Ихтиман.

" Това, на което станахме очевидци, беше жестоко тъпчене на всевъзможни закони. Членове на СИК придърпват хора и им споделят за кого да гласоподават, влизат в стаичката, отварят бюлетините, преди да се пуснат в урната. Кандидати за депутати придърпват хората и им споделят за кого да гласоподават. Човекът беше Борис Аргиров. Той очевидно си личеше, че управлява нещата там. Изводите са явни за всички - това е платен или следен избор ", сподели пред bTV Румен Лафчийски, който е бил покровител за " ИТН " в ромските секции на Ихтиман. Въпреки че против Борис Аргиров са подавани голям брой сигнали за пазаруване на гласове, всички производства са били прекратявани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР