Спецсъдът и спецпрокуратурата прекратяват дейността си след 10 г. работа.

...
Спецсъдът и спецпрокуратурата прекратяват дейността си след 10 г. работа.
Коментари Харесай

Последен работен ден на Специализираното правосъдие

Спецсъдът и спецпрокуратурата приключват активността си след 10 година работа. Повечето каузи, обсъждани там, бяха знакови. Дотук се стигна, откакто Народното събрание одобри на 14 април, след 10 часа диспути, промени в Закона за правосъдната власт, препоръчани от Министерството на правораздаването. Каква ще бъде ориста на делата, свързани с корупция по високите етажи на властта и проведената престъпност.

Последният работен ден на Спецсъда мина в подготовка за изпращане на делата и общи фотоси за спомен.
Специализираните съд и прокуратура стартират работа на 3 януари 2012 година Създавенето и обезпечаването на новата институция тогава е коствало на данъкоплатците малко над 6 милиона лв..

През годините през правосъдните зали минават знакови фигури - от предприемачи, някогашни министри, кметове до босове от подземния свят. Голяма част от делата съдържат десетки томове. В тези кашони са събрани 900 тома, които би трябвало да се транспортират до областен съд в страната. Обемът по друго дело пък заема цяла стая.

" Със сигурност дело над 500 тома, изключително в случай че е на 10 подсъдими, се гледа мъчно ", разяснява Мариета Райкова - ръководител на Специализирания углавен съд.

Над 130 са делата, които ще продължат да се доглеждат от същите съдии и правосъдни сформира. Ако едно дело е минало първия стадий, а имено разпоредително съвещание, то ще се води в Софийския градски съд, а съответният арбитър ще бъде командирован. Ако не е извършено разпоредително съвещание то би трябвало да отиде по разпоредбите на новата подсъдност, която обгръща и окръжните съдилища.

Магистратите обаче се притесняват, че Софийският градски съд няма условия да прибере над 20 тома каузи. За това ще се търси вид висящите каузи да се гледат в залите на актуалната постройка на улица,,Черковна ", а съдиите да употребяват актуалните си кабинети.

" Законът не уточни съответно кой би трябвало да ги пръсне в цялата страна, кой би трябвало да се погрижи за физическото им преместване и се допуска, че това ще легне в тежест на първоприемника Софийски градски съд ", съобщи Мариета Райкова - ръководител на Специализирания углавен съд.

Какви ще са резултатите от промяната и ще се осъществен ли опасенията, че делата могат да забуксуват, ще стане ясно най-рано след година.

" Има доста усложнения, които ще зародят в процеса на разглеждане на тези каузи, защото част от тях отпътуват за страната - ще стартират изначало, ще има доста разногласия за подсъдност ", сподели Мариета Райкова - ръководител на Специализирания углавен съд.

" Това беше най-натовареният съд последните пет и повече години. С най-голям брой съдени лица от един арбитър в съд ", добави Райкова.

От съда обявиха, че водят преписка със звена на Европейска комисия с рекомендация да стартира инспекция, която след няколко месеца да откри какъв е резултатът от промяната и какво ще се случи с делата. От трибуната на Народното събрание правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова отбрани закриването на спецправосъдието.

" В днешния финален ден Специализираната прокуратура направи подарък на няколко индивида - Делян Пеевски, Илко Желязков... като отхвърли да ги проверява, с което сподели, че фактически причините на това Народно заседание да закрие тези структури, тъй като те се използваха политически са били напълно съответни ", съобщи Надежда Йорданова, министър на правораздаването в оставка.

Сред знаковите каузи, обсъждани от спецсъда, са това за банкрута на КТБ, водната рецесия в Перник от 2019-а против някогашния екоминистър Нено Димов, както и против предприемача Васил Божков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР