Специалното голямо жури на окръг Фултън препоръча обвинения срещу Линдзи Греъм и 2 американски сенатори от Джорджия

...
Специалното голямо жури в окръг Фултън, разследващо президентските избори през
Коментари Харесай

Специалното голямо жури в окръг Фултън, разследващо президентските избори през 2020 г. в Джорджия, препоръча обвинения срещу републиканския сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина и бившите сенатори от Републиканската партия Дейвид Пердю и Кели Льофлър от Джорджия, според доклада на голямото жури на специалния прокурор, публикуван в петък.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис не повдигна обвинения срещу законодателите, когато върна обвинителен акт миналия месец срещу бившия президент Доналд Тръмп и 18 съобвиняеми по разрастващото се дело за рекет. Окръжният прокурор трябваше да реши колко точно да се придържа към препоръките на специалното голямо жури.

ФАЙЛОВА СНИМКА: Бившият президент на САЩ и републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп говори по време на предизборен митинг в Уиндъм, Ню Хемпшир, САЩ, 8 август 2023 г. REUTERS/Reba Saldanha/Файлова снимка ФАЙЛОВА СНИМКА: Бившият президент на САЩ и републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп говори по време на предизборен митинг в Уиндъм, Ню Хемпшир, САЩ, 8 август 2023 г. REUTERS/Reba Saldanha/Файлова снимка Реба Салдана/Ройтерс

Сенаторите отрекоха всякакви нарушения, свързани с изборите.

Греъм, който се яви пред специалното голямо жури миналата година след съдебна битка за неговите показания, разговаря с представители на изборите в Джорджия след изборите през 2020 г. Неговите телефонни разговори с държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и неговия персонал се отнасяха до възможността да бъдат открити достатъчно измами в щата, които да насочат изборите към Тръмп.

Рафенспергер свидетелства пред комисията на Камарата на представителите на 6 януари, че телефонният му разговор с Греъм го е накарал да се почувства „неудобно“, тъй като някои от предложенията на Греъм биха могли да доведат до „лишаване на гласоподаватели“.

Греъм многократно подтикваше Рафенспергер и колегите му по телефона относно съвпадението на подписите на бюлетините в района на Атланта. Рафенспергер каза пред CNN през ноември 2020 г., че смята, че Греъм „намеква“, че трябва да се опита да „изхвърли“ някои бюлетини в силно демократичния окръг.

Греъм отрича неправомерни действия и оспорва тази характеристика на разговора. В борбата си срещу призовката на окръг Фултън Греъм твърди, че обажданията му до служители на Джорджия са били законодателна дейност, пряко свързана с отговорностите му като тогавашен председател на съдебната комисия на Сената. Той също така твърди, че действията му трябва да бъдат защитени от клаузата за реч или дебат на Конституцията.

Пердю, който загуби балотажа на изборите за Сената през януари 2021 г., докато Тръмп налагаше фалшивите си твърдения за измама, лично призова губернатора на Джорджия Брайън Кемп да свика специална сесия на законодателния орган, за да помогне на Тръмп в стремежа му да отмени изборите. Льофлер, която също загуби изборите си на балотаж през януари 2021 г., също беше на срещата.

Миналата година Пердю започна неуспешно подкрепено от Тръмп първично предизвикателство за сваляне на Кемп, което разчиташе до голяма степен на фалшиви твърдения за изборни измами, направени по време на изборите през 2020 г.

Специалните съдебни заседатели в Грузия не могат да издават обвинения и вместо това служат като инструмент за разследване. Това специално голямо жури започна да изслушва доказателства през юни 2022 г. и Уилис ги използва, за да разследва опитите за отмяна на изборите през 2020 г., разследване, предизвикано от телефонния разговор на Тръмп през януари 2021 г. с Рафенспергер, където Тръмп го помоли да „намери“ гласовете, от които се нуждае, за да спечели състояние. Съдебният състав в крайна сметка изслуша 75 свидетели.

Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Робърт МакБърни преди това публикува много ограничени части от окончателния доклад на специалното голямо жури, като задържа пълното публикуване, докато Уилис обяви обвиненията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР