Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Новото BMW M2 разсея съмненията!

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

Когато BMW показа новото M2, то сътвори на първо място поляризиране на мненията. Повечето хора се запитаха - какво са създали хората от Мюнхен с него? Твърде огромен, прекомерно тежък, образно маргинален и прекомерно безценен? Има ли смисъл?

Бяхме също повече от скептични преди M2 да попадне в редакцията на Motor-Information-Servicing за две седмици. Като огромен почитател на предходното F87 потомство на M2, бях доста обезпокоен, тъй като новото M2 има проблем - пропорциите му го вършат някак не доста фотогенично - новото BMW Серия 7 също има същия проблем. Но когато ги видиш двата да стоят пред теб онлайн, наподобяват напълно разнообразни. В позитивен смисъл.

Това, което се вижда незабавно - какъв брой огромен е станал M2 - несъмнено S58, 3.0 литров, V6 BiTurbo, мостовете, и двете донорски елементи на огромните братя M3/M4, е трябвало да бъдат вградени по някакъв метод. Това също е обвързвано с голямото нарастване на продуктивността на автомобила със задно предаване спрямо неговия предходник.

Базовата мощ на новото M2 е 338 кВт/460 к.с., 550 Нм въртящ миг и с M Driver`s Package доближава 285 км/ч оптималната скорост. Така че Baby-M в действителност порасна. Колегите от Мюнхен несъмнено са научили отнякъде, че съм огромен почитател на М2, в предварителната информация ни споделиха единствено, че идва М2. Никой не можеше да допусна, че BMW ще достави кола с машинален комутатор пред вратата ни, което разкара предразсъдъците ни и незабавно отвари сърцата ни!

След първия външен оглед (много необятен, доста шумозаглушител, нападателна стойка) вършим тест на седалката. Благодарение на пакета M Race Track (включва M Driver`s Package) можем да се насладим на (електрически регулируеми) карбонови седалки. Рядко сме срещали транспортно средство в което да се стои толкоз съвършено ергономично, макар че съм висок 1,80 метра. Независимо дали става въпрос за седалка, волан, пространство за ръце/крака - съвсем не желаете да излезете. Нещата са по-трудни, обаче, в случай че би трябвало да седите откъм гърба, само че не на вятъра нещото се назовава " състезателен " автомобил.

Големият екран от две елементи изисква известно време за привикване - новата операционна система OS8 наподобява доста по-модерна от предшественика си, само че след къс интервал на привикване с нея може елементарно да се ръководи благодарение на сензорния екран или познатия въртящ се бутон. И в случай че желаете да говорите с автомобила си, гласовият надзор също работи доста добре.

Друг акцент е head-up екранът - изострен като бръснач, елементарен за четене при всяко време или време на деня и потребни екрани, които варират според от режима на шофиране. И макар че M2 е най-вече състезателен автомобил, той идва с всички настоящи асистиращи системи, като 360-градусовата камера с висока разграничителна дарба и асистентът за паркиране също са нужни поради увеличените размери.

Ако желаете да се забавлявате с режимите на шофиране, M2 е верният избор - в действителност можете да регулирате крепко. От шасито и до реакцията на газта, до амортисьорите и кормилното ръководство, до звука на изпускателната тръба. Когато сте намерили вярната конфигурация, можете да я запишете на един от двата бутона M1/M2 на кормилото и по-късно да я извикате в случай че е належащо. Що се отнася до звука, имате избор да слушате озвучителната система Harman Kardon или да настроите ауспуха на Sport и да дразните съседите.

По време на Vmax теста на автомагистралата забелязахме какъв брой спокоен е М2 на пътя даже при 285 км/ч (290 км/ч скоростомер), предшественикът му беше по- “нервен “ при високи скорости. И да, новият е малко по-тежък - 1775 кг (1800 кг за автоматика), само че това никой не го вижда при обикновено всекидневно каране. Това, което забелязвате, е безкрайна мощ, елементарно завиване и видимо по-голяма непоклатимост при шофиране.

M2 с ръчен комутатор стартира с базова цена от 75 900 евро, която е същата като на предшественика M2 Competition с няколко екстри. Ако добавите тези, като пакета M Race Track, както и няколко хубави дребни неща, елементарно ще стигнете до 96 150 евро. Ако към момента желаете спомагателни M Performance елементи, можете да планирате цена в диапазона от 100 000+ евро за Mini-M.

Така че оставяте конкуренцията като Mercedes A45s AMG или Audi RS3 за дълго време и се скитате на територията на Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Porsche Cayman GT4 - спортно амбициозни, тъкмо както би трябвало да бъде новото M2. Но в случай че смятате, че в действителност купувате „ Mini-M4 “ и спестявате положителни 25 000 евро, тематиката е сложена в вероятност. Новият M2 съумя изцяло да ни убеди в всекидневието - не би трябвало да се ръководите от предишното, а по-скоро от по-големите му братя и сестри.

Технически данни BMW M2 2023:
Дължина / широчина / височина: 4,580/1,887/1,403 метра
Двигател: 6-цилиндров, BiTurbo, бензинов
Работен размер: 2993 куб.см
Производителност: 338 кВт/460 к.с.
Максимален въртящ миг: 550 Нм
Трансмисия: шестстепенна механична / осемстепенна автоматизирана Ускорение: 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди
Максимална скорост: 250 км/ч (по избор 285 км/ч с M Driver`s Package) Разход на гориво WLTP смесен съгласно производителя: 10,2-10,0 литра/100 км
Емисии на C02: 230-226 г/км
Цена: от 75 900 евро (ръчен превключвател), 75 400 евро (автоматичен), на тествания автомобил 96 150 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР