Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина

...
Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина
Коментари Харесай

Курти хвърли обвинения. Диалогът Белград-Прищина отново се пропука

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина - Мирослав Лайчак бе упрекнат от премиера на Косово Албин Курти, че не е " безпристрастен и правилен " и  че се " координира " с Белград против Прищина, съобщи Асошиейтед прес.

Според Курти специфичният делегат Лайчак се е координирал със сръбския президент Александър Вучич по време на последната среща на високо ниво в Брюксел на 14 септември в границите на разговора Косово–Сърбия с посредничеството на Европейски Съюз.
-->
След като представи  елементи от срещата в Брюксел на конференция в Прищина през днешния ден Курти подлага на критика висшия представител на Европейски Съюз за външните работи Жозеп Борел и специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак, които посредничат в разговора Косово–Сърбия, заяви КосоваПрес.

По негови думи Борел и Лайчак са го сложили пред авансово направен сюжет, който поставя в центъра основаването на Съюз на сръбските общини (ССО) и неспазването на другата част от договореностите. 

Косовският министър председател сподели, че е отказал това изрично и е предложил съответен проект за поредно използване на съглашението въз основата на правилото на всеобхватността.

Той също по този начин назова погрешен оповестен от Европейски Съюз документ, съгласно който Курти е отхвърлил проекта за поредност при използването на съглашението сред Косово и Сърбия, реализирано по-рано тази година, а Вучич го е приел.

„ Предложих съответен проект за цялостно използване на главното съглашение въз основата на правилото на всеобхватността, където се ползва всеки член на това съглашение. На срещата обаче беше поискано от мен да преминем към развой на договаряния за изработването на статут на Съюза (на сръбските общини), само че изясних на европейските представители, че би трябвало цялостно използване на съглашението, а не фокус върху една точка “ от него, сподели Курти.

Срещата на 14 септември сред косовския министър председател Курти и сръбския президент Вучич беше първата от началото на рецесията в Северно Косово на 26 май, когато кметовете на четири общини в Северно Косово със сръбско болшинство от албанска народност влязоха в постройките на тези общини на фона на вълнения и в наличие на полицията.

За последно Вучич и Курти се срещнаха в Брюксел на 2 май след бойкотираните от сърбите локални избори в Северно Косово, на които бяха определени албанските кметове на сръбските общини.

След срещата Жозеп Борел сподели, че косовският министър председател Албин Курти е отхвърлил компромисното решение, препоръчано от Европейски Съюз, настоявайки за взаимно признание сред Косово и Сърбия като първа стъпка, до момента в който сръбският президент Александър Вучич е приел европейското предложение.

Косовският министър председател Курти искаше първо да бъдат нормализирани отношенията в политически аспекти, до момента в който Сърбия искаше да стартира с образуването на ССО, сподели Борел и изрази страдание, че не бе реализирано съглашение.

Борел предизвести, че неналичието на прогрес по разговора може да навреди на очакванията както на Сърбия, по този начин и на Косово за присъединение към Европейски Съюз, отбелязва АП.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която Белград не признава и от този момент напрежението сред двете страни е непрекъснато, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР