Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав

...
Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав
Коментари Харесай

Лайчак: Очаквам в понеделник Белград и Прищина да приемат европейския план

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград - Прищина Мирослав Лайчак съобщи, че чака на срещата в Брюксел в понеделник, 27 февруари, Сърбия и Косово да одобряват европейския проект за решение на казуса сред двете страни.

" Планът, който считам, че ще приемем в понеделник, ще стане обвързващ и за двете страни. Това не е краткотрайно съглашение, след него ще продължи процесът на цялостна нормализация на връзките, който би трябвало да приключи с подписването на изчерпателен контракт преди влизането на Сърбия и Косово в Европейския съюз “, сподели Лайчак в изявление за Танюг.

Мирослав Лайчак уточни, че документът ще бъде оповестен, когато бъде признат и от двете страни.

От септември се водят диалози със сръбския президент Александър Вучич и с косовския министър председател Албин Курти по отношение на европейското предложение по урегулиране на връзките, сподели Лайчак в отговор на въпрос дали плануваната среща на 27 февруари значи, че е реализирано съглашение сред Белград и Прищина във връзка с окончателния вид на френско-германския проект.

„ През януари президентът Вучич и през февруари министър председателят Курти споделиха, че одобряват това предложение. Така че пристигна моментът да организираме среща в Брюксел и чакаме нашите сътрудници публично и обществено да одобряват това предложение и да обсъдят неговото използване, което е задачата на нашата среща в понеделник “, уточни Лайчак.

На въпрос дали срещата на 27 февруари в Брюксел е решаваща в това отношение, т.е. на правилото " вземи или остави ", Лайчак отговори, че няма да разисква детайлности.

„ Важно е и двете страни да заявят публично и обществено, че одобряват този проект, след което да приказваме за всички останали елементи и на първо място за осъществяването на този проект “, сподели дипломатът.

Следващите стъпки ще зависят от позициите на двете страни

Той акцентира, че идната среща в Брюксел е доста значима, защото идващите стъпки ще зависят от позициите на страните в договарянията.

" Приемането на нашето предложение, което е подкрепено от 27-те членки на Европейски Съюз и от Съединени американски щати, ще значи, че те са решили да подобрят връзките си и да ускорят европейския си път. Ако едната или двете страни отхвърлят предлагането, това би било отрицателен сигнал, че не са подготвени да възстановяват връзките си и че не са подготвени да се движат по-бързо по европейския път, тъй че чакаме проектът да бъде признат. Всички знаят какво чакаме от срещата в понеделник. Имахме диалози по време на Мюнхенската конференция по сигурността както с президента Вучич, по този начин и с премиера Курти, тъй че всички знаем къде сме и какво чакаме “, уточни Лайкчак.

Той добави, че предлагането, което ще бъде на масата в Брюксел в понеделник, има мощната поддръжка на Европейски Съюз.

„ Отхвърлянето на това предложение би означавало отменяне на нормализирането на връзките и отменяне на европейския път. Съединени американски щати, интернационалната общественост и Европейски Съюз биха реагирали на това и не желая да встъпвам в детайлности биха били отрицателните последствия. Мисля, че е за всички е ясно, че не можете да кажете „ не “ на Европейския съюз и Америка, изключително в случай че можем да реализираме стабилизация, нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, стабилизиране на атмосферата на Балканите и интензивен европейски път “, сподели Лайчак.

Според него, отхвърлянето на предлагането ще изпрати отрицателен сигнал в района и ще отвори опция за нови опасности от ескалации като тези, които се случиха предходната година.

„ Не мисля, че някой може да желае това и ние имаме предложение, което отваря различен път, който е пътят на нормализиране и стабилизиране “, акцентира Лайчак.

„ Предложението не е оповестено на този стадий “

На въпрос по отношение на изгодите от подписването на предлагането, Лайчак отговори, че предлагането на този стадий не е оповестено и че няма да навлиза в детайлности.

„ Това, което мога да кажа е, че познаваме позициите и на двете страни в елементи и считам, че нашето предложение е положително и че регистрира оптимално позициите и алените линии, както и упованията на двете страни “, сподели още специфичният делегат.

Той разкри, че предлагането има 11 точки и акцентира, че към този момент това е оптималното, което може да каже по отношение на наличието на документа, защото „ нищо друго не би било потребно на този стадий от договарянията ”.

„ Този документ ще бъде наличен за обществеността незабавно откакто бъде признат от двете страни “, акцентира Лайчак.

Той добави, че Европейски Съюз е угрижен за актуалната обстановка и отдръпването на сърбите от институциите, полицията и правосъдните институции на Косово.

„ Ние постоянно обсъждаме и с двете страни, че е належащо сърбите да се върнат, тъй като този вакуум е рисков и недопустим за хората, които живеят там, защото те също се нуждаят от полиция и правосъдна система. Очакваме Сърбия да насърчи сърбите да се върнат в институциите и Косово да даде тази опция. Досега не е реализиран задоволителен прогрес в този развой. Не е задоволително този вакуум в сигурността и тази краткотрайна организация да не престават. Ето за какво чакам въпросът за връщането да бъде решен допустимо най-скоро, тъй като това е посочено и в Брюкселското съглашение от 2013 година Ако желаеме това съглашение да бъде изцяло изпълнено, би трябвало също по този начин да бъде изпълнено, че косовските сърби са част от тези институции “, сподели Лайчак. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР